• Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat marţi seară că restricţiile antiepidemice vor fi relaxate începând din 28 noiembrie.
  • Carantina generală s-ar putea încheia pe 15 decembrie.

Din 28 noiembrie, restricţiile antiepidemice din Franța vor fi relaxate, a anunțat Emmanuel Macron. Carantina generală s-ar putea încheia pe 15 decembrie.

28 noiembrie: redeschiderea magazinelor și a lăcașurilor de cult

Așa cum era de așteptat, primele care vor beneficia vor fi magazinele considerate „neesențiale”, cum ar fi magazinele de jucării și librăriile. Toate magazinele vor putea întâmpina clienții din nou de sâmbătă, 28 noiembrie, până la ora 21:00. Guvernul propusese până acum o posibilă dată de redeschidere „în jurul datei de 1 decembrie”.

În cele din urmă, programul ar putea fi accelerat având în vedere îmbunătățirea situației de sănătate și amânarea operațiunii comerciale de Black Friday cu o săptămână, la 4 decembrie, limitând riscurile de aglomerație excesivă în magazine din această săptămână de la sfârșitul lunii noiembrie.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În aceeași sâmbătă, 28 noiembrie, bisericile, moscheile, templele și alte lăcașuri de cult își vor putea redeschide ușile pentru credincioși, cu o limita stabilita la 30 de persoane și un protocol de sănătate întărit.

Această decizie ar trebui să satisfacă în special comunitatea catolică. Mulți dintre membrii săi s-au adunat în stradă în fiecare duminică din noiembrie, în Place Saint-Sulpice din Paris, dar și în alte orașe din Franța.

15 decembrie: Sfârșitul izolarii, în anumite condiții. Obiectiv: 3000 de pacienți ATI și 5000 de cazuri pe zi

Dacă situația de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ, adică dacă numărul zilnic de contaminare a scăzut la 5.000 în medie, iar cel al pacienților aflați în terapie intensivă nu depășește 2.500, izolarea se va încheia pe 15 decembrie. Cu toate acestea, va fi necesar „să se limiteze deplasările inutile”, a indicat șeful statului. O stingere va rămâne impusă pe întreg teritoriul de la ora 21:00 în fiecare seară, cu excepția zilelor de 24 și 31 decembrie.

Dacă intenționați să mergeți să sărbătoriți Crăciunul cu o persoană dragă în altă localitate din țară, va fi posibil. Călătoriile dintr-o regiune în alta vor fi autorizate. Cu toate acestea, șeful statului recomandă să nu fie adunări prea mari, mai ales dacă veniți din locuri diferite. Întâlniri cu familia, da, dar limitând pe cât posibil amestecul populațiilor și, prin urmare, riscurile de transmitere a virusului.

În ianuarie: deschiderea stațiunilor pentru sporturi de iarnă

În ceea ce privește stațiunile pentru sporturi de iarnă, „mi se pare imposibil să se prevadă o deschidere pentru sărbători”, a spus șeful statului, care pariază mai degrabă că „în ianuarie în condiții bune”.

20 ianuarie: redeschiderea restaurantelor și sălilor de sport

Acestea, fără îndoială, au pierdut cel mai mult. Cafenelele, restaurantele și cluburile de noapte vor trebui să-și țină ușile închise atât în ​​vacanța de Craciun, cât și în primele zile ale anului 2021.

Dacă situația de sănătate continuă să se îmbunătățească, ei ar putea întâmpina clienții din nou de la mijlocul lunii 20 ianuarie, cel mai devreme.

Salile de sport vor fi supuse aceluiași program. În plus, toate clasele de liceu pot avea loc față în față de la această dată.

De la sfârșitul lunii decembrie: prima etapă de vaccinare. Macron: „Nu voi face vaccinarea obligatorie”

Deoarece trebuie să anticipăm posibila sosire a unui al treilea val epidemic și nu doar să organizăm o a doua ieșire din izolare, Emmanuel Macron a menționat și strategia franceză de vaccinare. Comisia Europeană a semnat deja un acord de precomandă cu șase grupuri farmaceutice majore pentru mai mult de un miliard de doze de vaccin, iar primele autorizații europene de introducere pe piață sunt așteptate până la sfârșitul anului.

Mai exact, persoanelor vulnerabile li se va acorda prioritate. Acestea pot fi vaccinate de la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, cu condiția ca un produs să fie disponibil și validat până atunci. Pe de altă parte, Emmanuel Macron a exclus ca vaccinarea să fie obligatorie.

„Revenirea la normal nu este de azi pe mâine“, spune Emmanuel Macron, convins că „putem controla epidemia pe termen lung“.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!