• Președintele francez înregistrează o nouă victorie de etapă în Parlament.
  • Candidata sa a fost realeasa președintă a Adunării Naționale în fața stângii unite.
  • Votul din Parlament îi permite lui Macron să numească un prim-ministru din afara alianței de stângă.


Emmanuel Macron înregistrează o noua victorie de etapa după alegerile anticipate, care a dus la un echilibru de forte tripartit în Adunarea Națională. Candidata formațiunii sale, Yael Braun-Pivet, a câștigat aseară președinția principalei camere după trei tururi de scrutin, în fata candidatului comunist propus de stângă.

Cât de importantă este victoria lui Yael Braun-Pivet


Aceasta victorie destul de strânsă, cu doar 220 de voturi fata de 207 pentru candidatul comunist și 142 pentru candidatul Reuniunii Naționale îi dă mână liberă lui Emmanuel Macron pentru desemnarea prim- ministrului.

Noul Front Popular, care a ajuns în frunte după alegeri are o majoritate extrem de relativă, îi lipsesc 100 de mandate pentru a avea majoritatea absolută ceea ce l-a făcut pe Macron să spună că nimeni nu a câștigat alegerile și să ceară constituirea unei majorități în Parlament.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ


NFP îi cere extrem de gălăgios dreptul de a propune prim-ministrul, a convocat sindicatele pentru a face presiuni asupra Parlamentului, dar nu a fost în stare să ajungă la un consens asupra unui nume. Realitatea votului de aseară a arătat că alianță de stângă nu poate aduna în jurul ei mai mult decât proprii parlamentari și că rămâne în continuare foarte departe de mult râvnită majoritate.

Macron a reușit să strângă voturi și din afara grupului său


Rezultatul de aseară arată că gruparea de centru a lui Macron a reușit să strângă voturi și din afara propriului grup. Partidul lui Marine Le Pen și-a menținut candidatul asupra căruia s-au reportat toate voturile Reuniunii Naționale, iar Yael Braun Pivet a fost votata și de deputații republicani.

Se vorbește de o înțelegere făcută cu partidul lui Sarkozy care nu va intra la guvernare, dar ar putea susține un guvern în Parlament. Ar obține în schimb posturi în parlament, în special de vicepreședinți și de președinți de comisii, care se aleg azi.

Va fi Attal reales


Gabriel Attal, care a fost ales președinte al grupului sau parlamentar, a declarant că nu dorește să se întoarcă la Matignon. Dar prim-ministrul ar putea veni din societatea civilă. Macron are libertatea de a alege, cu o majoritate care este în continuare relativă, dar mai importantă decât cea pe care o revendică stânga.

Citește și