• Constituția îi dă dreptul lui Macron să numească pe cine vrea, Castets persistă.
  • Candidata vrea să aplice programul NFP negociind în Parlament «pe proiecte».
  • Castets și-a făcut coming out-ul, francezii spun că nu interesează pe nimeni ce face ea în viața privată.

După fervoarea Jocurilor Olimpice, Emmanuel Macron, care a ales să dizolve Adunarea Naţională a doua zi după alegerile europene, a lăsat de înțeles că va numi un prim-ministru la „mijlocul lunii august”. Propusă de Noul Front Popular, Lucie Castets se numără printre candidații pentru această funcție, chiar dacă președintele a respins-o.

Timp de doua săptămâni, imediat după alegeri, partidele din coaliția de stânga au negociat, s-au certat, au rupt și s-au împăcat în principal din cauza lui Jean-Luc Melenchon care dorea neapărat un candidat din partidul său. Lucie Castets a ieșit din joben cu forcepsul cu câteva ore înaintea primului interviu pe care președintele l-a acordat după alegeri, de teamă că acesta ar putea anunța un nume din afara coaliției Noului Front Popular.

Castets s-a ocupat până în prezent de finanțele primăriei Capitalei în mandatul socialistei Anne Hidalgo și bilanțul său este descurajant – în doi ani, o gaură amețitoare în finanțele parizienilor. Asta n-a împiedicat-o să accepte propunerea și să afirme că va aplica programul coaliției care a ajuns în frunte – deși foarte departe de majoritatea absolută – după alegeri. Un program amețitor de 250 de miliarde de euro pe an care ar adânci deficitul Franței, finanțat prin împrumuturi și prin eludarea Pactului european de stabilitate.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Cum se prezintă Lucie Castets?

Un prim interviu a fost destul de prost primit: ea și-a făcut coming out-ul, dar reacțiile păreau să spună că nu interesează pe nimeni cu cine e căsătorită și ce face în viața privată.

Un nou interviu acordat săptămână aceasta cotidianului Le Parisien se vrea ceva mai profesionist. „Nu sunt aici pentru a-i face pe plac lui Emmanuel Macron, dar logica instituțională impune că guvernul trebuie să revină NFP, care a câștigat cele mai multe locuri”, a declarat ea.

„Știm bine că majoritatea noastră este relativă”, a explicat Lucie Castets, care dorește să aplice programul NF , găsind în același timp acorduri pe care le-ar vrea cu toată lumea mai puțin cu Reuniunea Națională a Marinei Le Pen.

În Adunarea Națională, peste 70% dintre deputați sunt la dreapta sau centru dreapta, împărțiți dintre diferitele formațiuni, destul de greu de văzut cu cine ar putea constitui majorități pe proiecte de stânga extremă.

Citește și