• Massoud Pezeshkian, un reformist și fost Ministru al Sănătății, a declarat „imorale” acțiunile poliției iraniene.
  • Alegerile din Iran sunt strict controlate, cu toți candidații verificați de un comitet influent de clerici înainte de a putea candida.
  • Deși Pezeshkian este susținut de foști președinți reformiști, mulți iranieni și-au pierdut speranța că urnele de vot vor aduce vreo schimbare.

Alegerile din Iran sunt strict controlate – toți candidații sunt verificați de un comitet influent de clerici înainte de a putea candida. Recent, apatia alegătorilor a fost generalizată, scrie BBC.

De data aceasta, însă, există un atu: Massoud Pezeshkian, un reformist, fost chirurg cardiolog și Ministru al sănătății, care a declarat „imorale” acțiunile poliției morale iraniene, care aplică coduri stricte de îmbrăcăminte femeilor.

Regulile privind purtarea hijabului sunt în prezent încălcate în mod regulat de femei, iar Pezeshkian, în vârstă de 69 de ani, a declarat: „Dacă purtarea anumitor haine este un păcat, comportamentul față de femei și fete este un păcat de 100 de ori mai mare. Nicăieri în religie nu există vreo permisiune de a confrunta pe cineva din cauza îmbrăcămintei sale.”

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

El a promis, de asemenea, să încerce să îmbunătățească relațiile cu Occidentul și să relanseze negocierile nucleare, în speranța de a pune capăt sancțiunilor care au paralizat economia Iranului. Pezeshkian a fost sprijinit public de doi foști Președinți reformiști, Hassan Rouhani și Mohammad Khatami, și de fostul ministru de externe, Mohammad Javad Zarif.

Cele mai recente sondaje de opinie îl arătau pe Pezeshkian în fața lui Mohammad Baqer Qalibaf, fost comandant al Gardienilor Revoluției Iraniene, care este în prezent Președintele parlamentului, și a lui Saeed Jalili, un fost negociator nuclear de linie dură.

Conservatorii se opun angajamentului cu Occidentul și susțin că Iranul poate reuși în ciuda sancțiunilor.

Un alt candidat rămâne în cursă pentru a-l înlocui pe Ebrahim Raisi – adeptul liniei dure care a murit luna trecută pe un versant de munte în ceață într-un accident de elicopter în care au murit alte șapte persoane. Cifrele de participare la vot sunt considerate un test-cheie al legitimității Republicii Islamice. Acestea au atins minime record la alegerile parlamentare din martie și la ultimele alegeri prezidențiale din 2021.

Fostului Președinte Hassan Rouhani nici măcar nu i s-a permis să candideze la recentele alegeri pentru un organism influent, Adunarea Experților, a cărui sarcină este să îl numească pe Liderul Suprem.

Mulți iranieni și-au pierdut speranța că urnele de vot vor aduce vreo schimbare semnificativă. Unii cred că instituția clericală i-a permis lui Pezeshkian să candideze doar ca parte a unui efort de a stimula participarea la vot.

„El susține Republica Islamică și este profund loial liderului suprem. Participarea sa ar putea stimula participarea publicului și ar putea crește entuziasmul, dar nu ar trebui să ne așteptăm la mai mult decât o diferență de ton în cazul în care va fi ales.”

Citește și