• Statele membre UE trebuie să facă „achiziții comune” și „proiecte comune majore”.
  • Prioritățile Agendei strategice 2029 sunt: securitate și apărare, competitivitate și democrație.
  • Strategia se bazează pe fonduri publice și private, prin intermediul BEI.

UE își precizează prioritățile pentru următorii cinci ani. Agenda strategică urmează să fie adoptată la Summit-ul din 27 și 28 iunie, dar documentul, negociat între țările membre, a putut fi deja consultat.

Acest document negociat între statele europene trebuie să stabilească cursul următorului ciclu instituțional, până în 2029. Documentul preia prioritățile majore care fuseseră identificate în urma primelor discuții între cele douăzeci și șapte de state membre și anume: securitate și apărare, competitivitate și democrație.

În ceea ce privește apărarea, statele subliniază necesitatea de a „investi mult mai mult și mai bine împreună”. Liderii UE plănuiesc să solicite „crearea unei piețe europene de apărare mai integrate” prin încurajarea achizițiilor comune și a proiectelor comune majore. Ei menționează, de asemenea, necesitatea de a „explora opțiuni inovatoare” pentru finanțare. Formula a fost exclusă din concluziile Consiliului European din martie, unele state temându-se că ar deschide ușa împrumuturilor comune.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

În ceea ce privește competitivitatea, cele douăzeci și șapte de state insistă asupra faptului că este nevoie de un „efort investițional semnificativ” pentru redresare. Strategia urmează să se bazeze pe fonduri publice și private, în special prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI). Politica de ajutor de stat trebuie să fie „echilibrata” pentru a menține piața unică. Agenda strategică trebuie adoptată la Summit-ul din 27 și 28 iunie.

Citește și