• Carles Puigdemont, fostul lider catalan, a evitat arestarea în Barcelona, în ciuda blocajelor rutiere masive organizate de poliția catalană în cadrul operațiunii „Jaula” pentru a-l captura.
  • Puigdemont s-a întors din exil pentru a face presiuni asupra autorităților pentru a beneficia de noua lege de amnistie și pentru a perturba învestirea socialistului Salvador Illa ca președinte al Cataloniei.
  • Susținătorii săi s-au adunat în apropierea parlamentului catalan, iar unii au fost dispersați cu spray cu piper; între timp, doi ofițeri de poliție au fost reținuți pentru presupusa lor implicare în fuga lui Puigdemont.

Poliția din Barcelona îl caută pe fostul lider separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, care și-a făcut apartiția în mod spectaculos în Spania, după un exil de șapte ani, în ciuda unui mandat de arestare neexecutat, scrie BBC.

Mossos d’Esquadra – poliția catalană – a instituit blocaje rutiere în Barcelona și în afara orașului, în cadrul operațiunii Jaula – sau „cușca” – cu scopul de a-l găsi pe Puigdemont, care a fost văzut părăsind un miting în această dimineață într-o mașină.

Operațiunea ar fi fost încheiată câteva ore mai târziu, deși Puigdemont nu pare să fi fost încă localizat. În cea mai mare parte a ultimilor câțiva ani, acesta a locuit la Bruxelles, după ce poliția l-a pus sub acuzare pentru acuzații legate de o tentativă eșuată de independență a Cataloniei în 2017.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BACK TO OFFICE
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
NEW LOOK, NEW YOU
LASĂ MAȘINA ACASĂ!

La momentul respectiv, liderii pro-independență din Catalonia, inclusiv Puigdemont, au organizat un referendum – care a fost declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei – și au declarat ulterior independența regiunii. Madridul a impus la scurt timp guvernarea directă asupra regiunii, iar Puigdemont a fugit în Belgia.

Joi dimineață, Puigdemont s-a adresat pentru scurt timp sutelor de susținători care s-au adunat în apropierea parlamentului catalan din Barcelona, cu puțin timp înainte de învestirea așteptată a unui nou șef al guvernului catalan.

El a strigat „Trăiască o Catalonie liberă!” înainte de a spune că a revenit „pentru a vă reaminti că suntem încă aici”.

„Organizarea unui referendum nu este și nu va fi niciodată o crimă”, a adăugat el.

Puigdemont a dispărut, apoi.

Mulți se așteptau ca acesta să apară în clădirea parlamentului la timp pentru ceremonia de învestire de la ora 10:00 (08:00 GMT), dar nu a fost văzut nicăieri și locul în care se află rămâne neclar.

Joi, unul dintre aliații săi a declarat că a vorbit cu Puigdemont după fuga sa. Într-o postare pe X, Lluís Llach, președintele organizației pro-independență Adunarea Națională Catalană, a declarat că Puigdemont era „sănătos, în siguranță și, mai presus de toate, liber”.

Un ofițer de poliție catalan a fost reținut sub suspiciunea că l-a ajutat pe Puigdemont să fugă, a declarat un purtător de cuvânt al Mossos d’Esquadra. Ofițerul ar deține o mașină cu care Puigdemont a fugit după ce și-a stabilit adresa, a declarat presa spaniolă. Ulterior, poliția a reținut un al doilea ofițer.

Joi dimineață au fost instituite blocaje rutiere în jurul Barcelonei pentru o perioadă de timp, iar televiziunea spaniolă a prezentat, de asemenea, imagini din La Jonquera, o municipalitate la granița cu Franța, unde poliția a putut fi văzută oprind mașini și verificând cizmele.

Aleix Sarri, aliat al lui Puigdemont, a criticat operațiunea poliției pe X, spunând: „Sute de polițiști înconjoară Barcelona pentru a-l aresta pe președintele Puigdemont. O vânătoare plătită din bani publici pentru a mulțumi puterea de la Madrid. Nu asta face o democrație”.

Se pare că poliția a folosit spray cu piper pentru a dispersa susținătorii lui Puigdemont care s-au adunat în apropierea parlamentului. Ignacio Garriga de la partidul de extremă dreapta Vox, care se opune ferm independenței Cataloniei, a declarat că Vox va „face tot ce este necesar pentru a se asigura că Puigdemont este arestat”.

Unii comentatori spanioli sunt nedumeriți de faptul că poliția nu a reușit să îl aresteze pe Puigdemont, deși acesta a anunțat că se va întoarce în Catalonia la începutul acestei săptămâni.

Miercuri, acesta a postat un videoclip pe X în care spunea că „a început călătoria de întoarcere din exil” și a adăugat că arestarea sa ar fi fost ilegală și arbitrară.
Se pare că există mai multe motive în spatele întoarcerii lui Carles Puigdemont în Spania. În primul rând, acesta dorește să exercite presiuni asupra autorităților pentru ca noua lege de amnistie a țării – care retrage acțiunile judiciare împotriva naționaliștilor catalani – să i se aplice, după ce instanța supremă l-a exclus din aplicarea acesteia din motive tehnice.

De asemenea, el intenționează să perturbe astăzi învestirea socialistului Salvador Illa, în funcția de nou președinte catalan.

Fostul ministru spaniol al sănătății ar deveni primul lider non-naționalist al regiunii din 2010.

La fel de important pentru Puigdemont este să se afirme pe sine și partidul său Junts per Catalunya (JxCat) ca principala forță pro-independență. El dorește să prezinte rivalul său separatist, Stânga Republicană Catalană (ERC), ca fiind complice cu unionismul spaniol din cauza acordului său de a sprijini învestirea lui Illa.

Până la instalarea unui nou guvern local, ERC este încă responsabilă de forțele de poliție catalane, ceea ce face ca întoarcerea fostului președinte regional să fie deosebit de incomodă pentru partid.

Citește și