• Case distruse pe unele dintre insulele exterioare din Tonga.
  • Bilanțul oficial al victimelor este de trei morți, unele zone sunt încă izolate.
  • Aeroportul este închis, ceea ce îngreunează eforturile de ajutor internațional.

Toate casele de pe una dintre micile insule exterioare din Tonga au fost distruse de o erupție vulcanică masivă și de un tsunami, iar până în prezent s-a confirmat că trei persoane au murit, a anunțat marți guvernul în prima actualizare de la producerea dezastrului.

În condițiile în care comunicațiile au fost grav afectate de întreruperea unui cablu submarin, informațiile privind amploarea distrugerilor după erupția de sâmbătă au fost furnizate până acum în principal de avioanele de recunoaștere. Biroul prim-ministrului Siaosi Sovaleni a afirmat într-o declarație că toate casele de pe insula Mango, unde locuiesc aproximativ 50 de persoane, au fost distruse, doar două case au rămas pe Fonoifua, iar insula Namuka a suferit pagube importante.

Șeful adjunct al misiunii Tonga în Australia, Curtis Tu’ihalangingie, a declarat anterior că imaginile realizate de Forțele de Apărare ale Noii Zeelande au arătat scene „alarmante” cu un sat distrus pe Mango și clădiri dispărute pe insula Atata, care este mai aproape de vulcanul din Tonga.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Oamenii intră în panică, oamenii fug și se rănesc. Posibil să fie mai mulți morți și ne rugăm doar să nu fie cazul”, a declarat Tu’ihalangingie pentru Reuters.

Biroul lui Sovaleni a declarat că o femeie de 65 de ani de pe Mango și un bărbat de 49 de ani de pe insula Nomuka au fost uciși, pe lângă cetățeanul britanic al cărui cadavru a fost găsit luni. Au fost raportate, de asemenea, o serie de răniți.

Valuri tsunami de până la 15 metri au lovit grupul de insule Ha’apia, unde se află Mango, și coasta de vest a insulei principale din Tonga, Tongatapu, a precizat biroul. Locuitorii au fost mutați în centre de evacuare, deoarece 56 de case au fost distruse sau grav avariate pe această coastă.