• 16.9% din cei cu vârste între 15 și 34 de ani au consumat cel puțin un drog.
  • În rândul consumatorilor de canabis, cea mai mică vârstă de debut e 14 ani.
  • Consumul de canabis în rândul tinerilor e asociat și cu cel al cocainei și ecstasy.

Câți consumatori de droguri există în România? Administrația prezidențială zice că-i secret. Asta după ce PressOne a transmis o solicitare pentru a primi aceste informații, însă Cotroceniul face referire la caracterul secretizat al informațiilor solicitate

Pe de altă parte, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, zice că-s milioane. Câte milioane? Nu se știe, dar sunt milioane. Și ce-i de făcut? Păi „Ei trebuie ajutaţi să scape de adicţie, nu îi putem băga la puşcărie” spune doamna Gorghiu.

Însă Spitalul Alexandru Obregia, spitalul Grigore Alexandrescu sau centrul Sfântul Stelian, sunt singurele locuri în care copiii și tinerii dependenți de droguri pot fi tratați pentru dependenta lor. În restul țării nu sunt posibilități reale de tratament al acestor tineri la stat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Medic toxicolog: Nu vrem să avem o statistică reală

Radu Țincu, medic ATI și toxicologie, spune că numărul de centre nu a crescut. „Dacă ne uităm la momentul în care am aderat la UE, avem obligația să avem undeva la 4.000 de centre pentru adicții. La acel moment (acum 3 ani) aveam 1.600 de centre, azi avem mai puțin de 1.500 ceea ce arată că în loc să mergem în direcția care trebuie, politica sanitară a Ministerului Sănătății a mers într-o direcție contrară.”

„Din păcate este o mare problemă că acești tineri care sunt salvați în secțiile de toxicologie sau în secțiile ATI, ulterior, nu au unde să-și trateze dependența. Foarte mulți dintre ei sunt internați într-un spital de psihiatrie pentru o perioadă de 2-3 săptămâni, total insuficientă pentru a scăpa de acea adicție, după care se întorc la anturajul lor, sau în societate și recad în prima sau a doua zi”, spune Radu Țincu.

„Nu avem suficiente centre pentru că nu știm cu exactitate câte persoane cu adicții avem pentru că nu vrem să avem o statistică reală, iar în lipsa acestei statistici reale, nu poți să finanțezi centre de adicție dacă tu nu ai o problemă. În primă instanță va trebui să acceptăm că avem o problemă cu adicțiile și ulterior să găsim finanțare ca astfel de centre să poată fi înființate”, a spus Radu Țincu, la Aleph News.

Citește și: