• Ismail Haniyeh participase la depunerea jurământului de noul președinte al Iranului.
  • Israelul a confirmat că Fuad Shukr, al treilea la comanda Hezbollah, a fost eliminat.
  • Șeful Pentagonului a precizat că Statele Unite vor ajuta la apărarea Israelului.

Șeful politic al organizației teroriste Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis noaptea trecută, în reședința sa din Teheran. Împreună cu una dintre gărzile sale de corp, potrivit unei postări a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran. Haniyeh s-a aflat marți la Teheran pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului de către președintele iranian Masoud Pezeshkian și a avut o întâlnire cu liderul suprem iranian, Ali Khamenei. Lovitura din Iran vine după ce Armata Israelului a confirmat public că Fuad Shukr, cunoscut și sub numele de Hajj Mohsin, șeful Statului Majoral treilea la comanda Hezbollah, a fost eliminat aseară într-un atac aerian asupra suburbiilor Beirutului, din Liban

Premierul israelian Benyamin Netanyahu a promis să distrugă Hamas și să aducă înapoi toți ostaticii luați în timpul atacului din 7 octombrie, care a declanșat războiul în Fâșia Gaza. Atacul lansat de Hamas asupra sudului Israelului s-a soldat cu moartea a 1 197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

De asemenea, militanții au capturat 251 de ostatici, dintre care 111 sunt încă ținuți captivi în Gaza, inclusiv 39 despre care armata spune că au murit. Campania militară de represalii a Israelului în Gaza a ucis cel puțin 39 400 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas, care nu oferă detalii cu privire la decesele civililor și militanților.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Tensiunile regionale au crescut vertiginos de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în octombrie, atrăgând grupuri militante susținute de Iran în Siria, Liban, Irak și Yemen.

Haniyeh a fost ales șef al biroului politic al Hamas în 2017 pentru a-i succeda lui Khaled Meshaal.

El era deja o figură cunoscută, devenind prim-ministru palestinian în 2006, în urma unei victorii surprinzătoare a Hamas în alegerile parlamentare din acel an. Considerat un pragmatic, Haniyeh a trăit în exil și și-a împărțit timpul între Turcia și Qatar.

În timpul războiului, el a călătorit în misiuni diplomatice în Iran și Turcia, întâlnindu-se cu președinții turc și iranian. Se spune că Haniyeh întreține relații bune cu șefii diferitelor facțiuni palestiniene, inclusiv cu rivalii Hamas.

Citește și