- Repulsia lui Putin față de trădare s-a cunoscut în discursul de sâmbătă în care l-a acuzat pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, de „înjunghiere pe la spate” și trădare.
- Măsurile de securitate antiteroriste sunt încă în vigoare la Moscova, dar nu este clar dacă președintele Putin se află chiar în capitala rusă în acest moment.
- Europarlamentarul polonez Radek Sikorski a declarat pentru BBC că liderul rus „probabil că îi va epura pe cei pe care îi consideră ezitanți”.
Măsurile de securitate de urgență rămân în vigoare la Moscova, după o rebeliune a mercenarilor Wagner, conduși de Evgheni Prigojin, care a zdruncinat poziția președintelui rus. Într-un interval de 24 de ore, Vladimir Putin s-a confruntat cu cea mai mare provocare la adresa autorității sale de la venirea la putere, în urmă cu peste două decenii. În timp ce riscul imediat pare să se fi oprit, experții ruși spun că Putin nu iese din această situație arătând puternic, ci mai degrabă grav lovit, scrie BBC.
Advertisment
Repulsia lui Putin față de trădare a apărut în discursul său de la televiziunea națională de sâmbătă dimineața, în care l-a acuzat pe liderul Wagner, Evgheni Prigojin, de „înjunghiere pe la spate” și trădare. De atunci, președintele Rusiei nu a mai fost văzut în public și niciun nou discurs prezidențial nu a fost planificat în viitorul apropiat. Într-un interviu preînregistrat duminică la televiziunea de stat – care pare să fi fost realizat înainte de rebeliune – Putin a declarat că este încrezător în evoluția războiului din Ucraina.
Măsurile de securitate antiteroriste sunt încă în vigoare la Moscova, dar nu este clar dacă președintele Putin se află chiar în capitala rusă în acest moment. Unii anticipează că Putin va ataca într-un fel, fie militar Ucraina, fie pe cei din interiorul Rusiei care au fost nesusținuți. Europarlamentarul polonez Radek Sikorski a declarat pentru BBC că liderul rus „probabil că îi va epura pe cei pe care îi consideră ezitanți”, ceea ce înseamnă că regimul său va deveni „mai autoritar și mai brutal în același timp”.
Recomandări
Ce va face Prigojin în Belarus?
Omul din spatele rebeliunii, Evgheni Prigojin, este un om liber. În ciuda faptului că a încercat să răstoarne conducerea militară a Rusiei, acuzația de revoltă armată împotriva sa a fost retrasă, dar nu cunoaștem toate detaliile acordului la care s-a ajuns între Kremlin și Wagner.
Analiștii din Rusia nu se așteaptă ca Prigojin să dispară liniștit în noapte. Liderul mercenar – care a fost o figură foarte vocală pentru zeci de mii de luptători din Ucraina – a fost, de asemenea, o figură importantă pentru președintele Putin, care a operat în umbră pentru o lungă perioadă de timp.
Ani de zile a făcut munca murdară pentru Kremlin, de la luptele din Siria până la cele din Ucraina în 2014, când a anexat Crimeea. După ce a sfidat autoritatea lui Putin – și unii susțin că l-a umilit pe liderul rus – încă nu s-a răspuns la întrebările legate de garanțiile care i-au fost oferite pentru securitatea sa și de rolul său în viitor.
Observatorii se întreabă cât de mult control va putea exercita liderul belarus Alexander Lukașenko asupra lui Prigojin – dacă într-adevăr va merge la Minsk – și, în cazul în care forțele Wagner îl vor urma, ce amenințare vor reprezenta acestea pentru Rusia, Belarus și Ucraina.
Ce se întâmplă acum cu Grupul Wagner?
Înainte de această uimitoare revoltă armată, zeci de mii de mercenari Wagner jucau un rol-cheie în războiul lui Putin împotriva Ucrainei, dar zilele grupului Wagner ca armată independentă se apropiau deja de sfârșit.
Prigojin și forțele sale au rezistat presiunilor de a le absorbi în cadrul Ministerului rus al Apărării – iar dezgustul față de această mișcare este văzut ca un factor cheie în transformarea unei dușmănii de lungă durată în rebeliune.
Odată ce insurecția de scurtă durată s-a încheiat – iar Prigojin se pare că se îndreaptă acum spre exil – mulți se întreabă ce vor face luptătorii săi. Se pare că au fost retrase acuzațiile împotriva celor implicați în revoltă. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat trupele Wagner părăsind orașul Rostov pe Don, unde preluaseră controlul asupra unor baze militare. Guvernatorul din Voronej, care se află la jumătatea distanței dintre Rostov și Moscova, a declarat că forțele Wagner părăsesc, de asemenea, regiunea sa.
Cu toate acestea, nu este clar dacă acestea vor coopera pur și simplu și vor fi integrate în armata rusă obișnuită – sau chiar dacă soldații obișnuiți ai Rusiei vor servi acum de bunăvoie alături de ele. Unii analiști și-au exprimat îngrijorarea că luptătorii l-ar putea urma pe Prigojin spre vest dacă acesta va merge în Belarus – cel mai apropiat punct de unde Rusia ar putea ataca capitala ucraineană, Kiev.
Cum va afecta mișcarea lui Prigojin războiul din Ucraina?
Grupul Wagner a furnizat unele dintre cele mai reușite trupe de șoc care luptă în Ucraina, chiar dacă mulți dintre luptătorii săi au fost atrași din închisori, ademeniți cu promisiunea de libertate pentru serviciul pe front. Ei au fost puternic implicați în capturarea de către Rusia a orașului Bahmut.
Rusia susține că rebeliunea nu a avut niciun impact asupra campaniei sale din Ucraina până în prezent. Cu toate acestea, forțele rusești vor fi auzit, fără îndoială, ce se întâmplă, iar veștile pot fi demoralizatoare. Unii sugerează că ar putea avea loc lupte interne între unitățile rivale în zilele următoare, în funcție de ce fel de replici se vor produce în Rusia în urma evenimentelor de sâmbătă.
În Ucraina, pe lângă îngrijorarea legată de riscurile ca Rusia să își intensifice implicarea, liderii militari vor căuta oportunități de pe urma instabilității de peste graniță. Forțele Kievului au lansat o contraofensivă pentru a recupera teritoriile capturate de ocupanți și consideră că tulburările din Rusia oferă o „fereastră de oportunitate”.
Un fost ambasador american în Ucraina, Bill Taylor, a declarat pentru BBC că forțele ucrainene se află într-o „poziție bună” pentru a exploata slăbiciunile tactice expuse de mișcarea bruscă a luptătorilor wagnerieni.
Ce știau serviciile secrete americane în avans?
În timp ce răzvrătirea lui Prigojin pare să fi prins Kremlinul cu garda jos, agențiile de spionaj americane au detectat deja semne că acesta plănuia să acționeze și l-au informat pe președintele Joe Biden, împreună cu liderii cheie din Congres, la începutul acestei săptămâni, potrivit presei americane.
Serviciile secrete americane au reperat faptul că liderul grupului de mercenari aduna arme, muniții și alte echipamente în apropierea graniței cu Rusia, a relatat CNN.
Potrivit New York Times, președintele Biden a discutat cu liderii Franței, Germaniei și Marii Britanii, din cauza îngrijorărilor legate de faptul că, pe fondul haosului, controlul domnului Putin asupra vastului arsenal de arme nucleare al Rusiei ar putea scăpa.
Șefii spionajului american urmăreau de luni de zile deteriorarea relației dintre Prigojin și oficialii ruși din domeniul apărării, iar serviciile de informații au ajuns la concluzia că acesta este un semn că războiul din Ucraina merge prost atât pentru Wagner, cât și pentru armata obișnuită, precizează ziarul.
Între timp, Washington Post afirmă că SUA ar fi putut sesiza că Prigojin plănuia ceva încă de la jumătatea lunii iunie. Un declanșator cheie a fost un decret din 10 iunie al Ministerului rus al Apărării, care a ordonat tuturor detașamentelor de voluntari – precum Grupul Wagner – să semneze contracte cu guvernul, ceea ce ar fi reprezentat efectiv o preluare a trupelor de mercenari ale lui Prigojin.
Oficialii au declarat pentru ziar că „au existat suficiente semnale pentru a putea spune conducerii … că se pregătește ceva” – dar natura exactă a planurilor lui Prigojin nu a fost clară decât cu puțin timp înainte de începerea revoltei. De asemenea, președintele Putin a fost informat de propriile sale servicii de informații că Prigojin plănuia ceva, a relatat ziarul. Nu este clar când anume i s-a spus acest lucru, dar a fost „cu siguranță cu mai mult de 24 de ore în urmă”, a declarat sâmbătă un oficial american citat de ziar.
Ce crede poporul rus despre mișcarea lui Prigojin?
Faptul că Vladimir Putin s-a adresat națiunii în timp ce criza se derula este considerat un semn al seriozității cu care a privit amenințarea și al necesității de a se afirma în fața publicului rus.
„Mulți din interiorul elitei îl vor învinovăți personal pe Putin pentru faptul că totul a mers atât de departe și că nu a existat o reacție adecvată din partea președintelui în timp util”, a scris pe Telegram un important analist rus, Tatiana Stanovaya. „Prin urmare, toată această poveste este, de asemenea, o lovitură pentru pozițiile lui Putin”.
Deși este greu de tras concluzii despre opinia publică rusă în general, liderii țării ar fi fost îngrijorați de vederea spectatorilor civili care aplaudau unitățile Wagner din orașul Rostov. În timp ce trupele Wagner au părăsit orașul pe care îl controlaseră efectiv în timpul rebeliunii lor, au fost întâmpinate de o mulțime aparent susținătoare care a aplaudat, a aplaudat și a făcut fotografii.
Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că unii locuitori se pare că s-au grăbit să părăsească orașul cu trenul sâmbătă, după sosirea lui Wagner.
Citește și
- Ministerul Educației a publicat regulile de la examenul de Bacalaureat 2023. Cum se va desfășura proba la Limba și Literatura română
- ANM a emis duminică avertizări cod galben şi cod portocaliu de furtuni în aproape toată ţara
- Ce scrie presa internațională despre rebeliunea Wagner din Rusia: „Putin umilit”
Partenerii noștri