• Klaus Iohannis se află, marţi şi miercuri, într-o vizită la Washington.
  • Klaus Iohannis: România va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi am transmis acest lucru şi preşedintelui Biden.
  • Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, marţi seara, la Casa Albă de preşedintele SUA, Joe Biden.

Preşedintele României Klaus Iohannis susţine că a avut o discuţie „foarte consistentă” cu preşedinte SUA, despre parteneriatul strategic şi cooperarea dintre cele două ţări.

„Am avut o discuţie foarte consistentă astăzi, la Washington, D.C., cu Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economic şi energetic”, a scris pe platforma X Klaus Iohannis.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

Atât România, cât şi SUA, împărtăşesc obiectivul de a întări relaţiile bilaterale, inclusiv militar şi energetic. Trebuie să devenim mai puternici din punct de vedere militar.

Este esenţial să întărim în continuare postura de apărare şi descurajare pe flancul estic şi să avem o abordare consolidată în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. Un subiect important a fost Ucraina.

România va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi am transmis acest lucru şi preşedintelui Biden. Priorititatea noastră, a UE şi a Statelor Unite este de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina.

Am abordat şi problema României în programul Visa waiver, obiectivul nostru este să îndeplinim toate obiectivele în acest program şi suntem încrezător că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat.

Există nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina. În ultimele săptămâni este o discuţie despre cine poate să ofere sisteme Patriot. România a fost întrebată şi ea dacă este dispusă să ofere astfel de sisteme. Am fost întrebat şi de preşedintele Biden. România are un sistem Patriot funcţional care va rămâne în România. Era vorba despre unul dintre sistemele în stadii avansate de operaţionalizare.

România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare. Sunt mulţi aliaţi care sunt departe şi de 2%. În măsura în care cheltuielile cresc, discuţia se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii.

Avem battle groups, avem trupe, dar nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru planul estic şi pentru apărare şi pentru descurajare. Dar descurajare nu înseamnă doar să aducem mai mulţi soldaţi, ci să fim echipaţi calumea, să avem o industrie de apărare. Descurajarea înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta înseamnă să alocăm noi sume mai mari pentru industria de apărare. Dacă vrem să avem un sistem funcţional pe flancul estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură, de exemplu pentru carburant. Noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg flancul estic. Aceste chestiuni sunt vitale”.