• Joe Biden și Donald Trump au susținut prima lor dezbatere electorală.
  • Este primul debate între un fost președinte și unul în exercițiu.
  • Următoarea dezbatere dintre cei doi va fi pe 10 septembrie.

Doar o oră și jumătate le-a luat lui Trump și lui Biden să transforme visul american într-un scop aproape imposibil de atins pentru sute de milioane de oameni. Cel mai așteptat eveniment din Statele Unite i-a adus față în față pe oamenii care au condus SUA în ultimii opt ani. Politica externă, economia și migrația au fost cărțile jucate de cei doi candidați. Trump l-a acuzat pe Biden că va băga America în al Treilea Război Mondial și că a vărsat sute de miliarde de dolari în Ucraina. În schimb, actualul președinte spune că Trump va scoate SUA din NATO.

„N-am auzit în viața mea atâtea prostii. Ăsta e tipul care vrea să ne scoată din NATO. Tu înțelegi ce e NATO? Mai avem încă 50 de națiuni din lumea asta care susțin Ucraina. Inclusiv Japonia, Coreea de Sud, pentru că au înțeles că acest conflict este o amenințare pentru pacea mondială”, a spus Biden.

Ca să nu piardă teren, Biden s-a lăudat cu locurile de muncă pe care administrația lui le-a creat și a arătat cu degetul spre economia decimată pe care Trump a lăsat-o după ce a plecat de la Casa Albă. Iar Trump spune că Biden a dus țara în multe datorii și că a oferit joburi doar pentru imigranții ilegali.

„A dat 200 de miliarde de dolari acum, sau mai mult, Ucrainei. I-a dat 200 de miliarde de dolari! Sunt o mulțime de bani! Nu cred că a mai fost vreodată așa ceva. De fiecare dată când vine Zelenski în țară, pleacă cu 60 de miliarde de dolari. Este cel mai bun om de vânzări din toate timpurile. Și nu-l batjocoresc!” a spus Trump.

Americanii care au urmărit debate-ul au taxat prestația celor doi. În timpul dezbaterii de pe CNN, 67% dintre telespectatori au spus că Trump s-a descurcat mai bine. Biden a reușit să convingă doar 33%. Pe la jumătatea dezbaterii, campania lui Biden le-a spus reporterilor că președintele se luptă cu o răceală – o încercare de a explica vocea lui răgușită.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

Fostul director de comunicații al lui Biden, Kate Bedingfield, a fost pe CNN imediat după dezbatere și a spus clar: „Nu există două moduri în acest sens, nu a fost o dezbatere bună pentru Joe Biden”. Majoritatea democraților sunt nemulțumiți de prestația lui Biden din debate și se întreabă dacă ar trebui sa meargă cu un alt candidat la alegeri. Următorul debate dintre Joe Biden și Donald Trump va fi pe 10 septembrie.

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden, care candidează la al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din noiembrie, consideră că a „ieşit cu bine” din dezbaterea sa cu fostul preşedinte Donald Trump, în pofida faptului că reacţiile în prima dezbatere televizată sunt împărţite, inclusiv în tabăra democrată.

„Daca era un președinte bun, nu eram aici acum. Suntem o națiune în declin, și suntem în declin din cauza lui. Politicile lui militare sunt nebune, ne va duce la WW3, și suntem mai aproape de WW3 decât ne putem imagina, iar Biden ne duce acolo. Rusia a luat mult teren de la Bush, Obama, Biden, dar n-a luat nimic de la mine. E un razboi care nu ar fi trebuit sa înceapă, care n-ar fi început niciodată cu mine”, a declarat Trump.


Citește și