• Investigația The Insider, Der Spiegel și CBS arată că Rusia a folosit o armă sonică pentru a provoca amețeli și dificultăți de concentrare.
  • O unitate rusă secretă, 29155 ar fi folosit arme cu „energie directă” împotriva diplomaților americani.
  • Peskov: „Sunt acuzații nefondate, nimeni nu a produs dovezi convingătoare despre asemenea arme sau atacuri”.

Ce e „Sindromul Havana”? În urmă cu 8 ani, angajații ambasadei SUA în Cuba au fost afectați de simptome precum amețeli, dureri de cap și sunet intens în urechi. Fenomenul a fost denumit sindromul Havana și a mai fost semnalat de atunci. Conform unei investigații jurnalistice, Rusia este responsabilă pentru incidente.

Noile detalii au fost publicate într-o investigație realizată de grupul media The Insider, în colaborare cu emisiunea 60 Minutes (CBS) și revista Der Spiegel.

Jurnaliștii au descoperit că membri ai acestei unități de sabotaj a serviciilor de informații militare a Kremlinului erau exact acolo unde au avut loc atacuri suspecte asupra unor diplomați americani din străinătate și asupra membrilor familiei acestora.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

În timp, afecțiunile au început să fie cunoscute sub numele de „Sindromul Havana”. Washingtonul a spus că nu există dovezi clare care să demonstreze legătura dintre îmbolnăvirile subite și acțiuni ale agenților ruși.

Sindromul Havana a apărut pentru prima dată la ambasada SUA din Cuba în 2016

Sindromul Havana a apărut pentru prima dată la ambasada SUA din Cuba în 2016. Mai mulți diplomați și angajați ai ambasadei au început să se simtă rău, să-și piardă temporar auzul sau văzul, spuneau că au amețeli sau alte probleme neurologice. La scurt timp, boala misterioasă a afectat și angajații ambasadei Canadei de la Havana. De atunci, cel puțin 130 de oficiali americani aflați în misiuni în întreaga lume au fost afectați, 50 dintre ei din CIA (Agenția Centrală de Informații).

Jurnaliștii au descoperit că „probabil au existat atacuri cu doi ani mai devreme” în Frankfurt, Germania, când un angajat al guvernului american staționat la consulatul de acolo „a fost lăsat inconștient de ceva asemănător cu o rază puternică energetică”.

Victima a fost diagnosticată ulterior cu un traumatism cranio-cerebral și a reușit, de asemenea, să identifice un agent al Unității 29155 cu sediul la Geneva, scrie The Insider.

Citește și