• 1% din populația Israelului este acum în izolare, inclusiv premierul.
  • Certificatul digital devine obligatoriu în mai toate spațiile publice în următoarele 9 zile.
  • Săptămâna viitoare Israel și-ar putea deschide granițele pentru cetățenii străini.

Israel a fost luni de zile țara dată ca exemplu de bune practici atunci când a venit vorba despre imunizarea împotriva COVID prin vaccinare. 70% din populația țării e vaccinată. Aproape 5 milioane de cetățeni israelieni au, deja, făcută doza 3 a vaccinului. Deși autoritățile au mizat pe vaccinare ca să țină economia țării deschisă și să limiteze îmbolnăvirile, deși eficiența celei de-a treia doze e aratată în repetate studii medicale locale, momentan, doza a patra e pusă on hold.

În ultimele 24 de ore, Israelul a înregistrat un mort din pricina COVID și 1.241 de cazuri noi de îmbolnăvire. Ultima săptămâna a adus o creștere cu 25% a numărului de îmbolnăviri cu forme medii și severe. Medicii israelieni spun că trei sferturi dintre cei care fac acum boala sunt nevaccinați. Practic, ultima lună a adus o triplare a numărului de cazuri.

În acest moment, 1% din populația Israelului, adică 90.512 persoane, e în carantină. Acest număr îl include și pe premierul Naftali Bennett, care stă izolat pentru că fiica sa adolescentă a fost depistată COVID-pozitiv. Modelarea matematică făcută de experții din Israel arată că în maximum două săptămâni Omicron va fi tulpina dominantă în circulație, ceea ce va trimite mare parte din populație în izolare, va închide școlile, iar 1 din 20 îmbolnăviți grav va fi un copil. Abia atunci, spun medicii, se va vedea efectul vaccinării copiilor – dacă a fost sau nu un pariu câștigător.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Ca urmare a statisticii care arată din ce în ce mai rău, Israelul a introdus noi reguli de circulație. Chiar și cei vaccinați, dacă au intrat în contact cu un pacient confirmat COVID trebuie să stea în carantină 7 zile din cauza noii tulpini. Mai multe școli au închis orele cu prezență fizică. Green pass-ul e folosit în următoarele 9 zile aproape peste tot.

Unde este necesar certificatul digital

În Israel, certificatul digital e generat pentru vaccinați, cei care au făcut boala în ultimele 6 luni sau au un test negativ efectual în ultimele 72 de ore. Angajații și cumpărătorii din mall-uri nu pot intra fără el. Regula se aplică pentru orice magazin mai mare de 100 mp, chiar dacă este amenajat într-un spațiu exterior. În magazinele esențiale, adică cele care vând alimente, produse de igienă sau produse alimentare, pot intra și cei fără certificat cu o condiție: fiecare client să aibă 7mp la dispoziție. Certificatul e necesar și pentru a merge la restaurante, inclusiv la cele din mall-uri, acolo unde sunt permise doar comenzile pentru acasă, exclusiv pe bază de certificat digital.

Elevii din clasele VII-XII învață online dacă mai puțin de 70% dintre elevii dintr-o clasă sunt vaccinați.

Numărul cazurilor severe e într-o creștere constantă în Israel. Acum, 98 de pacienți sunt la ATI, dintre ei 18 sunt conectați la plămâni artificiali, iar 39 sunt ventilați mecanic.

Săptămâna viitoare, Israelul ar putea să ridice restricțiile de intrare în țară pentru cetățenii străini. Nu-și mai au rostul în condițiile în care virusul se răspândește deja rapid, iar Omicron devine tulpină dominantă.