Ce îl așteaptă pe Rutte în mandatul său de Secretar General al NATO. Fostul Premier olandez are reputația de a obține compromisuri

Mark Rutte îi succede norvegianului Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO într-un moment de mare incertitudine pentru două mari puteri din Alianță, Statele Unite și Franța.

Care sunt calitățile care l-au propulsat pe Rutte în această funcție?

Timp de un an și jumătate, Președintele Statelor Unite a vrut să îi încredințeze frâiele organizației acestui politician experimentat în compromis și capabil să se dea deoparte pentru a lăsa aliații să găsească poziții comune. „Joe Biden i-a cerut de două ori să candideze pentru această funcție. Mark Rutte a refuzat cu încăpățânare. În vara lui 2023, după ce a anunțat demisia guvernului său, el a indicat administrației americane că dacă Președintele i-ar pune din nou întrebarea, răspunsul lui ar fi diferit”.

Această desemnare nu a fost un proces ușor. Dacă marii aliați, Paris, Berlin și Londra, l-au susținut rapid, liderul olandez a trebuit să convingă Ankara și Budapesta, două capitale cu care Rutte nu era în relații deosebit de bune.

Care sunt provocările care îl așteaptă pe Mark Rutte?

Noul secretar general se va confrunta cu o serie de provocări politice și militare. În timp ce războiul este încă în toi la granița NATO, perspectiva unei realegeri a lui Donald Trump în Statele Unite, atitudinea sfidătoare a lui Viktor Orban sau dificultatea de a obține un nou guvern în Franța, aduc un număr de incertitudini cu privire la Alianță.

Mark Rutte, care își vă prelua funcția abia în septembrie, nu este prezent la Washington dar îi va reveni să pună în aplicare deciziile luate de aliați la Summit. NATO vă prelua în special multe dintre funcțiile asumate astăzi doar de Statele Unite în ceea ce privește transferurile de arme în Ucraina sau pregătirea soldaților ucraineni.

Aceste evoluții ar trebui să facă NATO mai autonomă în sprijinul său pentru Ucraina. Fapt cu atât mai important pentru Mark Rutte, cu cât peisajul politic al aliaților ar putea evolua semnificativ în următoarele luni, ceea ce ar putea submina unitatea organizației în sprijinul ei pentru Kiev.

Viktor Orban, a introdus deja o pană în unitatea celor treizeci și doi de aliați. Franța nu are astăzi o majoritate clară după alegerile de duminică, ceea ce îl slăbește atât pe Președintele său, Emmanuel Macron, cât și vocea Franței în cadrul organizației. Pentru secretarul general, cea mai mare incertitudine rămâne legată de alegerile americane din 4 noiembrie. O întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea conduce la o dezinvestire americană, dacă nu o retragere totală din Alianță.

Cum va gestiona Rutte aceste puncte de tensiune?

Atlantistul Rutte nu a ezitat niciodată să se angajeze în raporturi de putere cu Donald Trump. „Pentru Europa, este o oportunitate de a dezvolta, în sfârșit, un pilon european în cadrul Alianței”, apreciază un expert NATO pentru Le Monde. Europenii trebuie să-și dezvolte propriile forțe și să nu mai depindă de Statele Unite pentru securitatea lor. Dacă Joe Biden își va menține poziția, europenii vor trebui să apuce și ei  această cale, pentru că acum aceasta este direcția istoriei.

Exit mobile version