• Voinţa poporului trebuie să fie strict respectată. Niciun aranjament nu ar fi acceptabil”, declară liderul LFI.
  • Franța este singura țară nucleară din UE și și-a asumat rolul de lider militar al Uniunii Europene.
  • Are un program de 100 miliarde de euro pentru înarmarea Forțelor Militare Franceze, însă este foarte important și pentru România pentru că Franța conduce grupul de luptă NATO din România.

Liderul Partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală) Jean-Luc Mélenchon anunţă duminică, după anunţarea rezultatelor din turul doi al alegerilor legislative franceze, că am smuls un rezultat despre care ni se spunea că este imposibil”.

Voinţa poporului trebuie să fie strict respectată. Niciun aranjament nu ar fi acceptabil. Înfrângerea preşedintelui Republicii (Emmanuel Macron) şi a coaliţiei sale este confirmată în mod clar”, declară liderul LFI.

În contextul acestor alegeri au fost foarte multe tensiuni legate de NATO, războiul din Ucraina. Situația din Franța este foarte importantă. Franța este singura țară nucleară din UE și și-a asumat rolul de lider militar al Uniunii Europene. Are un program de 100 miliarde de euro pentru înarmarea Forțelor Militare Franceze, însă este foarte important și pentru România pentru că Franța conduce grupul de luptă NATO din România. Are, de asemenea, și un sistem antirachete activat la Capul Midia și oficialii români speră ca la summitul de săptămâna viitoare să convingă politicienii francezi ca în viitorul apropiat să disloce în România o brigadă de 4.000 de militari.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Oficialii români susțin că obiectivul nostru este ca grupul de luptă să fie unul de nivel brigadă, adică de la 1.000 de militari să avem 4.000. Alegerile din Franța arată foarte clar că europenii se tem de migrația ilegală decât de Rusia. Din această cauză, trebuie lucrat mai mult atât la securizarea granițelor, la proceduri mult mai clare ale Uniunii Europene pentru controlul migrației.

Și pe noi ne interesează acest control al migrației deoarece sperăm ca în acest an să obținem și Schengenul terestru, dar trebuie strânse rândurile în UE și privind sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei deoarece Rusia reprezintă în continuare principala amenințare pentru Europa.

Cât de important este să existe unitate în Franța?

Este vital pentru UE. S-a mai vorbit de Ungaria, care se opune la majoritatea proiectelor de sprijinire a Ucrainei, dar și de întărire a frontului estic. E vital pentru noi pentru că România este în apropierea Ungariei și o verigă slabă rupe tot lanțul de apărare în această parte. Toate țările din estul Europei trebuie să simtă puterea militară a Franței și că este alături de aceste popoare, mai ales că nu se știe ce se va întâmpla în această toamnă la Washington.

Citește și