Ce înseamnă schimbările climatice pentru viitorul plantelelor și fructelor exotice cultivate în Marea Britanie

Ferrari Press Agency Ref 9404 Avozilla 1 13/07/2018 See Ferrari text Picture credit: Groves Grown Tropical Fruit A giant avocado five times the size of a normal fruit has gone on sale.Named Avozilla after giant movie monster Godzilla, they are being grown in Queensland, Australia .They have an average weight of 1.2kg, with some as heavy as 1.8kg, offering up to 20 servings.The Groves Grown Tropical Fruit farm in Queensland harvested the country’s first crop of the enormous fruit last month. Grower David Groves said the variety is unforgettable due to its size while retaining the signature buttery avocado taste of the smaller types.He said that often big fruit and big vegetables don't taste as good as the smaller ones but in this case, they really do.Mr Groves has 400 Avozilla trees on the family farm, but said fewer per hectare can be produced in comparison to regular varieties.Avozillas also swing in the wind and fall from trees while still soft due to their heaviness.They need to be hand-packed in deeper boxes.The farm uses mango boxes making the process more difficult and time-consuming.The Avozilla is not genetically modified, but is a cross between two sub-species of avocados, with the mother tree found growing in South Africa. The South African company who first developed them still owns the rights.Growers must get permission and pay royalties before planting. It takes four years between sewing and harvesting to get the giant fruit.Avozillas are being sold for the equivalent of $15 USD / £11 GBP / €13 Euros. OPS: Grower David Groves and one of the farm's Avozillas and a normal sized avocado Pictyure supplied by Ferrari

Vremea caldă și uscată record din această vară a făcut ca în Marea Britanie să crească mai multe plante exotice, inclusiv smochine și avocado, spun mai mulți grădinari, potrivit BBC.

Aceasta face parte dintr-o tendință de înflorire a plantelor mediteraneene și subtropicale în ultimii ani, spun ei. Unele soiuri considerate anterior ca fiind plante de apartament cresc acum cu succes în exterior, în timp ce soiurile tradiționale de grădină britanice se luptă să supraviețuiască.

Dar oamenii de știință avertizează că lipsa apei în viitor ar putea amenința plantele.

Societatea Regală de Horticultură (RHS) preconizează că ierni mai umede și veri mai calde și mai uscate, cu o variabilitate mai mare a precipitațiilor, vor crea condiții favorabile pentru unele plante mai exotice.

Planeta noastră s-a încălzit cu 1,1 grade Celsius de la revoluția industrială de acum aproximativ 200 de ani, iar oamenii de știință leagă acest fenomen de schimbările climatice. Potrivit Met Office, Marea Britanie se încălzește puțin mai repede decât ritmul mediu de creștere a temperaturii globale.

Modelarea viitorului

Grădinile din nordul Angliei resimt efectele, inclusiv Harlow Carr din Harrogate, care a avut o grădină subtropicală din 2020.

Grădina Royal Horticulture Society este îngrijită de Russell Watkins, care a început să lucreze acolo în urmă cu 17 ani. Pe atunci, el creștea plante standard pentru Marea Britanie – un amestec de arbuști rezistenți și plante perene care trăiesc mulți ani.

„Cu toții am depășit limitele a ceea ce putem cultiva”, spune el, arătând spre frunzișul uriaș cu aspect tropical al plantei de hârtie de orez și amintește că „în urmă cu câțiva ani nu ar fi supraviețuit”.

FOTO – BBC

Bananele rezistente, diverse dalii și unele specii de ghimbir supraviețuiesc din ce în ce mai mult iernilor, spune el, și „prosperă în perioadele lungi de vreme însorită pe care le-am avut anul acesta”.

Temperaturile mai ridicate sunt resimțite mai la nord decât în trecut, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit Dr. Mark McCarthy, șeful Centrului Național de Informare Climatică Met Office.

Mai la sud, în Anglia de Est, Chris Bower, care se ocupă cu curățarea geamurilor, cultivă plante subtropicale ca hobby și a reușit să cultive cu succes pepeni verzi și smochine. Anul acesta este mândru de recolta sa de jujube sau curmale chinezești, kaki și yuzu, un tip de citrice.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor” să cultivi soiuri non-native, explică el pentru BBC.

Adaptarea alimentelor pentru viitor

Cu experiența acumulată, el a putut să experimenteze mai mult, în timp ce clima mai uscată din Anglia de Est îl face să încerce să cultive plante care au nevoie de mai puțină apă.

Botanistul James Wong de la Kew Gardens a descoperit avocado crescând în Londra.

El crede că unele plante provin din semințe aruncate care au încolțit între timp și subliniază că acestea sunt mai rezistente decât cred mulți oameni.

„Plantele de avocado cu adevărat mari din Londra au suportat minime chiar și de -10 grade Celsius pentru perioade scurte de timp, inclusiv în timpul furtunii «beast from the east» din 2018”, explică el.

Unele grupuri, inclusiv comunitățile din diaspora, încearcă de mulți ani să cultive fructe și legume subtropicale și exotice.

Black Rootz, un proiect de cultivare condus de persoane de culoare din nordul Londrei, cultivă cartofi dulci, dovlecei exotici și tomatillos pe terenul lor din Haringey.

Cofondatoarea grupului, Paulette Henry, cultivă aceste legume de zeci de ani, dar spune că verile mai calde din ultima vreme le-au stimulat.

Însă experții avertizează, de asemenea, că o continuare a verilor calde și uscate, precum cea din acest an, va avea un impact negativ asupra culturilor, deoarece toate plantele au nevoie de apă pentru a crește și a se dezvolta.

Este posibil ca verile lungi să fie inițial bine primite în Marea Britanie și să ofere o oportunitate interesantă pentru cultivarea de noi plante alimentare exotice”, explică Chris Atkinson, cercetător în domeniul plantelor de la Natural Resources Institute, Universitatea din Greenwich.

Exit mobile version