• Scrutinul ar fi împiedicat de absența a milioane de alegatori plecați din țară.
  • Organizarea este extrem de complicată pe front.
  • Constituțional, alegerile nu sunt permise în timpul unui război.

În mod normal, anul viitor ar urma să aibă loc alegeri prezidențiale în Ucraina. Situația nu este însă atât de simplă, atât din cauza unor prevederi constituționale cât și din cauza dificultății organizații acestora.

Zelenski își cântărește deciziile pentru anul următor

Președintele ucrainean „consideră și cântărește avantajele și dezavantajele” organizării unor alegeri prezidențiale în 2024, în ciuda războiului și a numeroaselor „provocări practice”, a declarat vineri ministrul său de externe, Dmytro Kouleba, care a vorbit prin videoconferință la World Policy, Conferință organizată în Emiratele Arabe Unite.

„Nu este vorba despre faptul că nu vrea să organizeze alegeri, dar organizarea alegerilor în circumstanțele actuale ar necesita o muncă fără precedent și ar necesita abordarea unor provocări fără precedent”, a adăugat el.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Dificultățile cele mai importante sunt legate de organizarea scrutinului pentru milioanele de ucrainieni emigrați la invadarea Ucrainei de către Rusia – o știm din experiență alegerilor în străinătate organizate de către România. O hartă clară a imigrației este greu de realizat și mai ales, constituirea a mii de centre de votare pe toată planeta și logistica uriașa de care este nevoie fac acest lucru aproape imposibil. Fară să mai vorbim despre organizarea alegerilor pe front, unde se afla zeci de mii de soldați.

Constrângeri constituționale

La începutul războiului a fost instaurata Legea marțială or, constituțional, atâta vreme cât ea este activă, constituția împiedică organizarea alegerilor. Ar trebui găsite formule legislative care să conturneze acest impediment.

Citește și