- Printre inițiative se numără o comasare a legilor antitrust, dar și o reducere a ajutoarelor de stat pentru sporirea competitivității.
- Noile inițiative suscită preocupări cu privire la o posibilă creșterii a prețurilor, dar și o limitare a inovării.
- În general, inițiativele lui Ribera reprezintă o schimbare semnificativă în politica de concurență a UE.
Teresa Ribera, noul comisar pentru Competiție al Uniunii Europene, a conturat planuri pentru reformarea regulilor de antitrust și a politicilor de ajutoare de stat, anunță The Guardian. Aceasta ar avea ca scop stimularea inovației și sprijinirea tranziției verde în Europa.
Care sunt planurile Uniunii Europene
În prima sa adresare oficială, ea a subliniat necesitatea ca reglementările UE privind comasarea legilor antitrust să se adapteze la realitățile inovației și competiției viitoare, aliniindu-se recomandărilor fostului prim-ministru italian Mario Draghi. Ribera a anunțat că militează pentru „o tranziție curată, justă și competitivă”.
Ea a argumentat că doar forțele pieței nu pot atinge rezultatele sociale necesare, pledând pentru subvenții de stat care să creeze stimulente pentru companii să investească în domenii critice. Se intenționează revizuirea regulilor pentru ajutoarele de stat ca parte a unui „pact industrial curat”. Acesta ar avea scopul accelerării proiectelor de energie regenerabilă și îmbunătățirea eforturilor de decarbonizare.
Deși propunerile ei au sprijin din partea guvernelor puternice ale UE, există îngrijorări în rândul statelor membre mai liberale economic din Europa Centrală și de Est că relaxarea regulilor de concurență ar putea împiedica inovația și ar putea avea un efect invers decât cel scontat: acela de creștere a prețurilor.
La ce se pot aștepta statele mai dezvoltate din UE
Comisarul pentru competiție trebuie să se asigure că națiunile mai bogate nu beneficiază disproporționat de subvențiile de stat pentru industriile verzi și high-tech. Această agendă de reformă urmează unor acțiuni anterioare ale Comisiei Europene, cum ar fi blocarea unei fuziuni între Siemens și Alstom în 2019 din cauza preocupărilor legate de creșterea prețurilor pentru servicii esențiale.
În general, inițiativele lui Ribera reprezintă o schimbare semnificativă în politica de concurență a UE, concentrându-se pe sprijinirea inovației și facilitarea tranziției către o economie sustenabilă, iar echilibrarea intereselor statelor membre rămâne o problemă de actualitate.