• Joe Biden cedează presiunilor și se retrage din cursa prezidențială.
  • 4 din 5 democrați susțin candidatura lui Kamala Harris la președinția SUA.
  • Peste 30 de democrați i-au cerut lui Biden să se retragă.

În contextul în care Președintele Joe Biden a decis să se retragă din cursa prezidențială, Partidul Democrat se confruntă cu o provocare fără precedent, având în vedere că sezonul tradițional al alegerilor primare s-a încheiat demult, arată o analiză CNN.

Într-o declarație făcută duminică, Biden și-a exprimat sprijinul pentru Vicepreședinta Kamala Harris, propunând-o ca nominalizată a Democraților pentru alegerile din toamnă. Totuși, această susținere nu garantează automat candidatura sa.

Conform informațiilor furnizate de CNN în luna februarie, delegații individuali vor avea responsabilitatea de a selecta candidatul partidului pe scena Convenției din Chicago, care se va desfășura în perioada 19-22 august, sau, posibil, în cadrul unui apel nominal virtual programat provizoriu pentru începutul lunii august.

Recomandări

CE FILME AU AVUT PREMIERA LA VENEȚIA?
PIZZA MADE BY CHATGPT
CINE DECIDE ÎN SUA
RONALDO SCRIE ISTORIE!
GAGA, PE COPERTA VOGUE
UN NOU ROL PT. MUREȘAN

Acești delegați nu sunt doar angajați să voteze pentru Biden; ei sunt, de asemenea, aprobați de campania sa. Astfel, deși o majoritate a delegaților convenției ar putea opta pentru un nou candidat, realizarea acestui lucru ar necesita o dezertare semnificativă din partea susținătorilor președintelui.

Identificarea unui înlocuitor ar putea genera diviziuni și tensiuni interne. Decizia finală va reveni delegaților, care vor trebui să se pronunțe printr-o serie de voturi, după intense negocieri și lobby.

De asemenea, este important de luat în considerare și rolul „superdelegaților” — un grup format din aproximativ 700 de lideri de partid și oficiali aleși, care sunt delegați automați la Convenție în funcție de poziția lor.

Conform regulilor standard ale Partidului, aceștia nu pot vota la primul tur de scrutin dacă ar putea influența nominalizarea, dar au libertatea de a vota în tururile ulterioare. Totuși, aplicarea acestor reguli în cazul unei retrageri fără precedent a lui Biden rămâne incertă.

Numărul superdelegaților poate fluctua, de asemenea, în cazul decesului sau demisiei unui membru. Recent, reprezentanta Sheila Jackson Lee, o veterană a Congresului din Texas, a decedat pe 19 iulie, ceea ce a dus la o reducere a numărului de superdelegați cu unul.

Citește și