• Exercițiul înregistrează una dintre cele mai mari participări din istoria sa, aducând împreună peste 9.000 de militari și patru grupuri de luptă amfibie.
  • În acest an, la BALTOPS sunt prezente peste 50 de nave, peste 85 de aeronave și aproximativ 9.000 de militari din 19 țări membre NATO. 

„Cea de-a 53-a ediție a Operațiilor Baltice 2024 (BALTOPS 2024), exercițiul maritim principal al NATO în regiunea Baltică, se va desfășura între 7 și 20 iunie”, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat, într-un comunicat de presă.

Exercițiul înregistrează una dintre cele mai mari participări din istoria sa, aducând împreună peste 9.000 de militari și patru grupuri de luptă amfibie.

În acest an, la BALTOPS sunt prezente peste 50 de nave, peste 85 de aeronave și aproximativ 9.000 de militari din 19 țări membre NATO. Cu patru Grupuri de Luptă Amfibie, la care s-au alăturat și grupări operative multinaționale, BALTOPS permite formarea celei mai mari coaliții de forțe amfibii prezente în Marea Baltică, precum și a celei mai mari coaliții de forțe contramină a NATO.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Pe lângă forțele tradiționale prezente an de an la exercițiu, SUA aduc, în premieră, la BALTOPS forțe atribuite teatrului din Pacific.

„Anul acesta vor fi prezente active navale atribuite Comandamentului Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM) – pentru prima dată în istoria recentă un activ legat de teatrul din Pacific participă în zona de operații europeană a Marinei Statelor Unite”, se menționează în comunicat, fără însă a preciza ce activ participă.

Potrivit celui mai cunoscut thin tank american specializat în probleme de marină militară – USNI, la exercițiul BALTOPS va participa nava de asalt amfibie USS Wasp (LHD-1) cu un deplasament de 41.000 de tone. Între 2018 și 2020 nava a fost prezentă în zona de responsabilitate a INDOPACOM, având la bord avioane stealth F-35B, marcând prima desfășurare operațională a modelului ”B” al F-35.

USS Wasp este însoțită de Unitatea 24 Expediționară a Infanterie Marine americane (24 MEU) ale cărei efective, la pace, sunt de aproximativ 2.500 de militari. Potrivit USNI, 24 MEU este desfășurată la BALTOPS cu nava doc-amfibie USS New York (LPD-21) cu un deplasament de aproape 25.000 de tone, care a intrat în Marea Baltică pe 2 iunie.

Pe lângă grupul amfibie american, la BALTOPS vor fi prezente portelicopterul francez Mistral și nava amfibie spaniolă Juan Carlos.

Citește și