• Sistemul Colegiului Electoral din SUA determină câștigătorul, nu neapărat votul popular.
  • Șapte state-cheie, reprezentând 93 de voturi electorale și 18% din populație, sunt cruciale pentru rezultatul alegerilor.
  • Alegătorii indeciși includ diverse grupuri, precum sindicaliști, conservatori suburbani, latino-americani și tineri votanți.
  • Femeile, în special cele conservatoare, sunt motivate de problema avortului, o temă centrală pentru campania lui Harris.
  • Pennsylvania este considerat cel mai important stat, fiind cel mai populat câmp de luptă și cel mai mare premiu al alegerilor.

În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor alege cine dintre vicepreședintele democrat Kamala Harris și republicanul Donald Trump va deveni următorul Președinte al SUA. Ambii spun că alegerile din noiembrie „sunt cele mai importante din istoria țării”.

Cu toate acestea, câștigătorul votului popular nu câștigă neapărat Casa Albă. Sistemul unic al Colegiului Electoral din SUA listele de electori din state decid câștigătorul. Însă majoritatea statelor votează în mod constant democrat sau republican. Doar câteva sunt predispuse să se schimbe – așa-numitele „state-cheie” sau swing states.

În acest an, există șapte state-cheie – și în fiecare, cursa este strânsă – în marja a 1,5 puncte, conform sondajelor urmărite de către Financial Times. Împreună, ele reprezintă doar 93 din cele 538 de voturi ale Colegiului Electoral și 18% din populație, însă ele sunt ținta tuturor banilor și energiei depuse de campaniile lui Trump și Harris.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Cine sunt alegătorii indeciși

Unii sunt alegători bărbați din sindicate care anterior gravitau spre Bernie Sanders de stânga, dar acum înclină spre Trump; sau conservatori din suburbii respinși de retorica MAGA. Alții sunt latino-americani care ezită în privința Kamalei Harris, din cauza costului ridicat al vieții din SUA, sau tineri alegători care au fost descurajați de vârsta președintelui Joe Biden, dar acum sunt în joc pentru Harris.

Mulți dintre alegători sunt femei – de toate orientările politice, dar mai ales conservatoare – motivate de restricțiile impuse asupra avortului în ultimii ani, o problemă centrală de campanie pentru Harris.

Dar cele două campanii încearcă, de asemenea, să câștige un alt segment mai larg al publicului: persoanele dezangajate din procesul politic. În acest secol, prezența la vot în alegerile prezidențiale din SUA în rândul alegătorilor eligibili a avut o medie între 54% în 2000 și 67% în 2020, lăsând o rezervă mare din care să se atragă votanți

Ambele părți își activează mașinăriile de mobilizare în statele-cheie, deși campania lui Trump câștigă o cursă de înregistrare a alegătorilor în majoritatea statelor decisive.

State-cheie în alegerile prezidențiale

1. Pennsylvania

Pennsylvania este cel mai „critic” stat din așa-numitul „zid albastru”, o referire la statele pe care democrații – partidul albastru – le-au câștigat în alegerile prezidențiale din 1992 până în 2012. Trump a spart zidul în 2016, dar democrații au câștigat din nou aceste state în 2020.

Pennsylvania (19 voturi electorale) se întinde de la Philadelphia, aproape de coasta de est, până la orașul industrial Pittsburgh în vest. Este cel mai populat câmp de luptă, cel mai frecvent sondat și cel mai mare premiu al întregii alegeri.

Harris și Trump au vizitat frecvent Pennsylvania și au cheltuit mult mai mult pe reclame acolo decât oriunde altundeva: 187 milioane de dolari și, respectiv, 146 milioane de dolari.

În iulie, Trump a fost victima unei tentative de asasinat la un miting din Butler, în vestul rural al Pennsylvaniei.

Succesul lui Harris va depinde de mobilizarea alegătorilor democrați în cele mai mari orașe și de câștigarea de teren în suburbiile mai înstărite, limitând în același timp pierderile în fața lui Trump în zonele rurale, conservatoare.

Republicanii au câștigat bătălia înregistrării alegătorilor în ultimele săptămâni. Atât campania Harris, cât și Trump au curtat alegătorii din clasa de mijloc din Pennsylvania, un stat în care producția este marele angajator.

Și Harris și Trump s-au alăturat sindicatului siderurgiștilor, în opoziția față de preluarea companiei US Steel din Pittsburgh de către o companie japoneză.

Harris a renunțat la opoziția anterioară față de „fracking”, tehnica de foraj crucială pentru uriașa industrie a gazelor de șist din Pennsylvania, iar Trump a atacat-o puternic pe această temă.

2. Michigan

Michigan (15 voturi electorale), casa orașului Detroit și centrul industriei auto din SUA, a mers la Biden cu mai puțin de 3 puncte în 2020. Democrații au avut performanțe puternice acolo în alegerile intermediare din 2022, când guvernatorul Gretchen Whitmer a fost reales și alegătorii au susținut cu o majoritate covârșitoare o măsură de protejare a drepturilor la avort.

Michigan a devenit, de asemenea, un centru de rezistență față de poziția Administrației Biden cu privire la războiul Israelului în Gaza, unde numărul uriaș de victime palestiniene i-a înfuriat pe alegătorii arabo-americani relativ numeroși din Michigan și pe progresiștii din orașele universitare precum Ann Arbor. Harris ar putea avea nevoie să compenseze pentru defecțiunile din partidul său.

Clasa muncitoare este, de asemenea, în centrul atenției ambelor campanii în Michigan. În timp ce Harris își promovează sprijinul pentru o nouă industrie a vehiculelor electrice și susținerea federală pentru producție, Trump a atacat democrații pentru că pun în pericol locurile de muncă din Michigan pentru a combate schimbările climatice. Suburbiile înstărite din jurul orașelor Detroit și Grand Rapids vor fi cruciale.

3. Wisconsin

Wisconsin (10 voturi electorale) este un câmp de luptă al „zidului albastru” deosebit de încins, cu un angajament politic ridicat și diviziuni ideologice feroce: în 2020, a avut cea mai mare prezență la vot dintre toate statele-cheie.

Partidul Republican a ales ca locația Convenției Naționale Republicane – unde Trump a fost oficial nominalizat drept candidat al partidului la președinție – să se desfășoare în Milwaukee, cel mai mare oraș al statului, iar Harris a ținut un miting în Milwaukee în timpul convenției Democrate din Chicago.

Electoratul din Wisconsin este majoritar alb, disproporționat în comparație cu alte state-cheie, însă o tradiție puternică a organizării sindicale ar putea fi în beneficiul lui Harris.

De asemenea, Kamala va trebui să asigure un sprijin puternic în capitala Madison, printre angajații statului și studenții Universității din Wisconsin.

Ambele campanii se vor concentra și asupra suburbiilor tradițional republicane ale Milwaukee din comitatul Waukesha, unde Biden în 2020 a reușit să obțină mai multe voturi decât Hillary Clinton în 2016, și în orașele cruciale înclinate spre democrați de lângă granița cu Minnesota.

Un factor în acordarea votului în zonele agricole ale Wisconsin-ului va fi atitudinea față de tarifele planificate de Trump. Fermierii statului au fost loviți puternic de politicile comerciale republicane în timpul mandatului său la Casa Albă.

4. Georgia

Biden a fost primul democrat care a câștigat Georgia (16 voturi electorale) de la Bill Clinton în 1992. Partidul său a continuat prin câștigarea a două curse cruciale pentru Senat în 2021, oferind democraților controlul asupra camerei. Democrații au câștigat prin prisma sprijinului crescând în suburbiile odinioară republicane din Atlanta și din operațiunile puternice de mobilizare a votanților din acest oraș, precum și din Savannah și Augusta.

Senatorul democrat american Raphael Warnock, pastorul bisericii din Atlanta unde obișnuia să predice liderul pentru drepturile civile Martin Luther King Jr., a devenit o voce crucială pentru baza democrată.

Restul Georgiei rămâne copleșitor de conservatoare. Trump a făcut, de asemenea, progrese în rândul populației de culoare din Georgia, în special în ceea ce privește economia. El are o relație tensionată cu guvernatorul republican Brian Kemp, care a refuzat să-l ajute să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, deși Kemp îl susține acum pe Trump.

5. Carolina de Nord

Barack Obama a câștigat votul prezidențial în Carolina de Nord (16 voturi electorale) în 2008, dar niciun democrat nu a mai reușit de atunci.

Sondajele arată că Harris se descurcă la fel de bine în Carolina de Nord ca și în Georgia, propulsată de forța sa în așa-numitele orașe universitare din „Research Triangle” – Raleigh, Durham și Chapel Hill – precum și în Charlotte și Greensboro, celelalte mari zone metropolitane.

Campania republicană a fost zguduită de un scandal implicându-l pe Mark Robinson, pe care Trump l-a lăudat și susținut în cursa pentru funcția de guvernator al Carolinei de Nord. Pe un forum de mesaje pornografice, Robinson s-a referit la sine ca fiind un „NAZIST negru!” și a susținut reinstaurarea sclaviei, alături de multe alte comentarii grafice, conform unui raport CNN.

Dincolo de asta, un factor major imprevizibil în bătălia pentru Carolina de Nord este dacă devastarea din partea de vest a statului cauzată de uraganul Helene va afecta modelele de vot sau prezența la urne.

6. Arizona

Ca singurul stat-cheie care se învecinează cu Mexicul, Arizona (11 voturi electorale) este în prima linie a unei lupte privind imigrația – printre cele mai mari probleme ale alegerilor. Trump a atacat-o în mod constant pe Harris pentru că a prezidat asupra unui val de imigrație și a promis deportări în masă ale persoanelor fără documente dacă va câștiga.

În 2020, Biden a adus Arizona, odinioară în mod fiabil conservatoare, în tabăra democrată.

Kamala Harris, care a vizitat un oraș de frontieră din Arizona la sfârșitul lunii trecute, l-a criticat pe Trump pentru că a blocat un compromis bipartizan în Congres în acest an, care ar fi înăsprit politica de imigrație, doar pentru a putea face campanie pe această temă.

Democrații au reușit în ultimii ani să capteze voturi de la republicanii moderați dezamăgiți de Trump. Dar republicanii au câștigat teren în rândul latinilor. Soarta comitatului Maricopa, care include Phoenix și suburbiile sale, va fi probabil crucială pentru rezultatul statului.

Democrații speră, de asemenea, că o măsură de pe buletinul de vot din noiembrie pentru a include dreptul la avort în constituția statului va stimula prezența la vot pentru Harris. În prezent, legea statului Arizona permite avorturile până la 15 săptămâni de sarcină.

7. Nevada

Nevada (șase voturi electorale), casa cazinourilor din Las Vegas și Reno, a votat pentru democrați în toate alegerile prezidențiale din 2004 încoace. Cu toate acestea este o vulnerabilitate pentru Harris, parțial din cauza câștigurilor pe care Trump le face în rândul alegătorilor hispanici și pentru că economia statului a fost deosebit de dură pentru gospodăriile cu venituri medii și mici.

Inflația în regiune a depășit rata națională în ultimii ani, în timp ce rata șomajului de 5,4% este cea mai mare dintre toate statele SUA, subminând argumentele economice ale lui Harris.

Succesele democraților în Nevada provin dintr-o operațiune reușită de mobilizare a votanților în jurul Las Vegas-ului, organizată de Sindicatul Lucrătorilor din Industria Culinară. Dacă funcționează din nou, ar putea ajuta-o pe Harris să compenseze unele alte slăbiciuni în Nevada.

Dar cu doar o lună rămasă până la ziua alegerilor, rezultatul din Nevada – și cursa prezidențială în sine – este la fel de incert ca un joc de zaruri la Caesars Palace.

Citește și