- Cercetătorii ruși critică curățarea petrolului din Marea Neagră, spunând că lipsește echipamentul necesar.
- Voluntarii folosesc doar lopeți și pungi de plastic.
- Până la 200.000 de tone de nisip au fost contaminate, iar petrolul ar putea ajunge în Crimeea.
Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente.
Advertisment
Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.
Cele două nave transportau 9.200 de tone de țiței, iar autoritățile ruse estimează că aproximativ 40% din cantitate ar fi ajuns în mare. Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că este un „dezastru ecologic”.
Recomandări
Mii de voluntari au fost mobilizați pentru a îndepărta nisipul contaminat cu petrol de pe plajele din apropiere, dar cercetătorii spun că aceștia nu au echipamentele necesare. Viktor Danilov-Danilyan, șeful științific al Institutului de Probleme ale Apelor din cadrul Academiei de Științe a Rusiei, a subliniat că nu există buldozere sau camioane, iar voluntarii dispun doar de lopeți și pungi de plastic nefuncționale.
Ministrul rus al resurselor naturale a declarat că până la 200.000 de tone de nisip ar fi fost contaminate cu petrol, iar guvernatorul regiunii Krasnodar a menționat că aproape 30.000 de tone au fost deja colectate. Cercetătorii avertizează că petrolul ar putea ajunge curând și pe țărmurile Crimeei. De asemenea, există temeri că scurgerile de petrol ar fi putut ucide 21 de delfini, iar autoritățile urmează să efectueze teste suplimentare pentru a confirma cauza morții acestora.
Citește și
- Forțele siriene suferă 14 victime în atacurile din zonele rurale
- Un avion s-a prăbușit în Kazahstan: Autoritățile raportează 38 de morți și 29 de supraviețuitori
- Donald Trump vrea expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Partenerii noștri