• Cerealele ucrainene sunt respinse de fermierii est-europeni din cauza tarifelor scăzute.
  • Cerealele ucrainene sunt dorite demarile crescătorii de animale din vest.
  • Timp de o lună, România a decis să interzică importul de cereale ucrainene.

Statele est-europene refuză grâul ucrainean, în timp ce statele vest-europene îl doresc.  Ucraina dă în judecată Polonia, Slovacia şi Ungaria pentru că nu vor să ridice interdicţia de import pentru cerealele ucrainene.

Nici România nu doreşte să importe cerealele ucrainene. Premierul Marcel Ciolacu vrea să prelungească interdicţia importului cerealelor ucrainene pentru 30 zile. Totodată, premierul îi asigură pe fermierii români că nu au existat cereri de exporturi pentru cerealele din Ucraina în România, nefiind o înţelegere între cele două guverne. 

Ciolacu aşteaptă o propunere de licenţiere din partea Ucrainei ca urmare a solicitării Comisiei Europene. 

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Estul boicotează, vestul cumpără grâul ucrainean

Dacă este suficientă o asemenea propunere, explică  DĂNUŢ CORBUŢ,  acţionar Agroind Cauaceu. 

,,Din punctul meu de vedere, aceasta nu ar fi soluţia prin care s-ar rezolva acest fenomen care în momentul de faţă îi afectează pe toţi fermierii din România şi nu numai, pentru că dacă nu se introduce şi o taxă vamală asupra acestor cereale, lucrurile nu se rezolvă din punctul meu de vedere”.

DĂNUŢ CORBUŢ relevă care ţări îşi doresc să cumpere cereale ucrainene ieftine: 

,,În momentul de faţă, toate marile puteri din UE, şi aici mă refer la marii crescători de animale, Spania, Germania, Olanda, sigur că da, ei vor să cumpere cereale cât mai ieftine şi din acest punct de vedere, inclusiv procesatorii din România, urmăresc acest lucru, şi datorită acestui lucru, preţul la cereale va scădea în următoarea perioadă”. 

Președinte Ionel Arion al Federației Naționale PRO AGRO crede că licențierea trebuie să fie agreată în mod bilateral.

,,Licențierea se va desfășura după următoarele caracteristici – faptul că statul ucrainean va emite o licență care să fie agreată și de statul român. La un moment dat, va fi tripartit supravegheată această schemă de licențiere, în sensul că inclusiv comisia va viza ca aceste lucruri să se întâmple în modul agreat inițial.