- Cei 24 de miliarde de dolari pe care Biden îi ceruse Congresului pentru Ucraina nu vor fi aprobați. Este așteptat Donald Trump să ia o decizie.
- Suma era împărțită în 16 miliarde de dolari pentru refacerea stocurilor de arme americane și 8 mld. $ pentru Ucraina.
- Aliații se gândesc la scenarii de încheiere a războiului. Sunt analizate crearea unei zone demilitarizate și trimiterea de trupe europene pentru apărarea acesteia.
Cererea Administrației Biden de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu a va fi acceptată de Congresul SUA. Anunțul a fost făcut de către Mike Johnson, care spune că Joe Biden nu mai are dreptul de a lua astfel de decizii pentru că Statele Unite au deja un nou președinte, care trebuie consultat înainte de a trimite un nou ajutor Kievului. Biden plănuia să obțină această aprobare de la Congres înainte de a părăsi Casa Albă. Suma ar fi urmat să fie folosită atât pentru refacerea stocurilor americane de arme, cât și pentru ajutoare militare pentru armata ucraineană.
Advertisment
Tot ieri, au apărut informații potrivit cărora tot mai mulți aliați se gândesc la diverse scenarii de încheiere a războiului.
Situația de pe front și tranziția de putere de la Casa Albă, care deja începe să afecteze ajutorul oferit de Statele Unite ale Americii Ucrainei, reprezintă factori care pun presiune pe Kiev. Fără sprijinul american, Ucraina nu poate rezista prea mult timp în acest război. Această realitate a determinat aliații să ia în considerare diverse scenarii pentru a pune capăt conflictului cât mai repede.
Recomandări
Unul dintre scenarii vizează crearea unei zone demilitarizate de-a lungul liniei frontului, care se întinde pe aproximativ 1.300 de kilometri. Acest plan este similar cu unul dintre punctele din presupusul plan de pace al președintelui ales Donald Trump. Totodată, se discută despre trimiterea de trupe europene care să protejeze această zonă demilitarizată. Până acum, Franța și Marea Britanie și-au exprimat deschiderea pentru o astfel de misiune, iar alte state, precum cele baltice, ar putea fi dispuse să participe. Aceasta ar fi o misiune de menținere a păcii desfășurată sub egida Uniunii Europene, dar nu sub coordonarea NATO, pentru a evita implicarea articolului 5 al tratatului.
Implementarea unui astfel de scenariu necesită acordul ambelor părți implicate – Rusia și Ucraina. În prezent, Ucraina se confruntă cu dificultăți pe front, având nevoie urgentă de echipamente militare și de trupe suplimentare. Suspendarea ajutorului militar din partea Washingtonului va avea consecințe semnificative asupra poziției ucrainene, iar aceste efecte se vor resimți fie la începutul anului viitor, fie spre vară, dacă conflictul va continua până atunci.
De cealaltă parte, Rusia este într-o poziție mai avantajoasă, atât pe frontul din Kursk, cât și în Ucraina, ceea ce ar putea să-i ofere o poziție de forță în eventualele negocieri. În acest context, atenția tuturor se îndreaptă către Donald Trump, care este așteptat să facă o declarație oficială privind viziunea Statelor Unite asupra acestui război.
Citește și
- Meghan Markle și-a făcut apariția la Gala Paley Honors, fără Prințul Harry. Ducesa de Sussex a purtat un colier în valoare de 30.000 de dolari
- Angela Merkel recunoaște că UE s-a simțit „abandonată” de Marea Britanie în referendumul pentru Brexit. Fostul cancelar a dezvăluit că nu regretă acordul cu Rusia și refuzul aderării Ucrainei la NATO
- Boris Johnson va întrerupe turneul australian de promovare a cărții din cauza unor „circumstanțe neprevăzute”
Partenerii noștri