• „Preşedinţia rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internaţională”, i-a scris Charles Michel lui Orban.
  • „Cea mai directă cale către pace este ca Rusia să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai scris Michel.
  • Orbán a mai spus că pe baza discuţiilor sale recente cu Vladimir Putin, Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, „observaţia generală” a fost „că intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat”.

Vizitele lui Orban la Moscova, Beijing şi la fostul preşedinte american Donald Trump în Florida săptămâna trecută au stârnit critici acerbe din partea liderilor europeni, care l-au acuzat că se foloseşte de preşedinţia rotativă a Consiliului UE pentru a submina unitatea occidentală faţă de Administraţia de la Kiev.

„Preşedinţia rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internaţională şi nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii”, i-a scris Charles Michel lui Orban într-o scrisoare consultată de Financial Times.

„Nu pot accepta afirmaţia dumneavoastră că am condus o «politică pro-război». Este chiar contrariul. Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima care îşi exercită dreptul legitim la autoapărare”, a scris Michel în răspunsul către Orban, adăugând că „nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Cea mai directă cale către pace este ca Rusia să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai scris Michel.

Scrisoarea lui Orban pentru liderii UE

Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a elaborat „planuri bine fundamentate” în acest sens, a afirmat Viktor Orbán din Ungaria după discuţii private cu candidatul republican.

Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă canalele diplomatice directe cu Rusia şi să înceapă negocieri „la nivel înalt” cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a declarat premierul ungar într-o scrisoare privată adresată liderilor UE.

Orbán a mai spus în scrisoare că, pe baza discuţiilor sale recente cu Vladimir Putin, Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, „observaţia generală” a fost „că intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat”.

„Sunt mai mult decât convins că, în rezultatul probabil al victoriei preşedintelui Trump, proporţia sarcinii financiare între SUA şi UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina”, a scris Orban.

Citește și