• Cheltuim în străinătate mai mult decât adunăm de la turiștii care vin la noi
  • Străinii care vin să ne vadă orașele lasă aici, într-un an, două miliarde de euro
  • Locuitorii Constanței nu trăiesc bine din turism

Avem comportament de milionari excentrici. Cheltuim în străinătate mai mult decât adunăm de la turiștii care vin la noi.

Străinii care vin să ne vadă orașele lasă aici, într-un an, două miliarde de euro. Noi, când plecăm în vacanțe la alții, lăsăm acolo cel puțin 3 miliarde euro.

Nu cred că te miră asta. Cu siguranță nu e o noutate pentru Roxana, corespondent Aleph News, care locuiește într-un oraș turistic, Constanța.

Cât reușește Constanța să încaseze de la turiști?

Puțin, foarte puțin vorba reclamei. Știi că tot ne uităm la bulgari și facem comparații.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În 2018, Bulgaria, o țară cu 7 milioane de locuitori, a atras aproape 10 milioane de turişti. Și a avut încasări de 4 miliarde euro. Mare parte dintre turiști au mers pe litoralul lor.
Noi strângem, cum spuneai și tu, doar 3 miliarde de euro din turism. În toată țara.

Constanța aduce peste 1,5 milioane de turiști în fiecare an. Și români și străini. Și ei lasă aici peste 30 milioane euro.

Din statistici reiese că turiștii din Israel cheltuiesc cel mai mult.

Cu alte cuvinte, locuitorii Constanței nu trăiesc bine din turism. Dar ce crezi că lipsește în oferta orașului? Nu sunt atracții suficiente pe care turiștii să-și cheltuiască banii?

Răspunsul e nu. E adevărat că datorită fâșiei de litoral, județul Constanța este principala destinație turistică la nivel național. Că aproape 30% din locurile de cazare din România sunt aici la noi. Și că peste 10% din numărul de turiști care ajung în România se opresc pe litoral. DAR NUMAI 8% dintre locuitorii din Constanța care muncesc, lucrează în turism.

În plus, Constanța nu atrage ca un magnet turiștii. În afară de plajă, care nu poți spune că e total diferită de ceea ce găsești în străinătate, nu prea ai ce face.

Intră și tu pe Tripadvisor și vezi ce îți recomandă când vii în excursie aici. Să vezi cazinoul pe dinafară, să mergi la Muzeul Arheologic, la moschee și să stai la plajă. Multe obiective turistice sunt în paragină sau pur și simplu nu există un plan de promovare a lor.