• China crește presiunea asupra „crimei de secesiune”.
  • China, care vede Taiwanul ca pe propriul său teritoriu, nu a ascuns antipatia față de președintele Lai Ching-te.
  • Taiwan s-a plâns de un model de presiune crescută chineză de când Lai a câștigat alegerile din ianuarie.

Beijingul crește presiunea asupra „crimei de secesiune”, în timp ce Taipei spune că statul chinez nu are jurisdicție asupra Taiwanului și își îndeamnă oamenii să nu fie intimidați, scrie The Guardian.

China a amenințat că va impune pedeapsa cu moartea în cazuri extreme pentru separatiștii de independență ai Taiwanului , o creștere a presiunii, chiar dacă instanțele chineze nu au jurisdicție pe insula guvernată democratic.

China, care vede Taiwanul ca pe propriul său teritoriu, nu și-a ascuns antipatia față de președintele Lai Ching-te, care a preluat mandatul luna trecută, declarând că este un „separatist” și a organizat pregătiri de război.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

Taiwan s-a plâns de un model de presiune crescută chineză de când Lai a câștigat alegerile din ianuarie, inclusiv acțiuni militare în curs, sancțiuni comerciale și patrule de pază de coastă în jurul insulelor controlate de Taiwan de lângă China .

Noile linii directoare spun că instanțele, procurorii, organele de securitate publică și de stat ale Chinei ar trebui „să pedepsească aspru pe susținătorii independenței Taiwanului pentru divizarea țării și incitarea la crime de secesiune în conformitate cu legea și să apere cu hotărâre suveranitatea națională, unitatea și integritatea teritorială”.

Anunțul publicat vineri de Beijing a specificat pedeapsa cu moartea pentru „conducătorii” eforturilor de independență care „provocă un prejudiciu deosebit de grav statului și poporului”, a spus Xinhua.

Alți avocați de frunte ar putea risca de la 10 ani de închisoare până la închisoarea pe viață. Noile linii directoare – care vor intra în vigoare de vineri – au fost emise în conformitate cu legile deja în vigoare, inclusiv legea anti-secesiune din 2005, a spus Xinhua. Această lege oferă Chinei temeiul legal pentru acțiunea militară împotriva Taiwanului.

Sun Ping, un oficial de la Ministerul Securității Publice din China, a declarat că pedeapsa maximă pentru „crima de secesiune” este pedeapsa cu moartea. Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a denunțat mișcarea Beijingului, îndemnând oamenii săi să nu fie speriați de China.

„Autoritățile de la Beijing nu au absolut nicio jurisdicție asupra Taiwanului, iar așa-numitele legi și norme ale comuniștilor chinezi nu au o reală forță asupra poporului nostru”, s-a spus vineri într-un comunicat. „Guvernul dorește ca oamenii din țara noastră să se simtă în largul lor și să nu fie amenințați sau intimidați de Partidul Comunist Chinez”. China condamnă intrarea Taiwanului în organizațiile internaționale, realizarea de „schimburi oficiale externe” și „suprimarea” partidelor, a grupurilor și a oamenilor care promovează „reunificarea”.

Lai s-a oferit în mod repetat să poarte discuții cu China, dar a fost respins. El spune că numai oamenii din Taiwan își pot decide viitorul. China a mai luat măsuri legale împotriva oficialilor taiwanezi, inclusiv impunerea de sancțiuni împotriva lui Hsiao Bi-khim, fostul ambasador al Taiwanului în SUA și acum vicepreședintele insulei.

Citește și