• Blinken a informat aliații europeni despre amploarea sprijinului Chinei pentru Rusia.
  • China a intensificat ajutorul pentru a ajuta Rusia în războiul cu Ucraina.
  • Comerțul dintre Rusia și China a atins un record de 240 de miliarde de dolari în 2023.

SUA avertizează aliații că China și-a intensificat sprijinul pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de informații geospațiale, pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg.

În timp ce semnele privind integrarea militară dintre cele două națiuni continuă să apară, China a furnizat Rusiei imagini satelitare în scopuri militare, precum și microelectronice și unelte pentru tancuri.

Sprijinul Chinei include și optică, propulsoare pentru rachete și cooperare spațială crescută, potrivit unei surse familiare cu problema.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Președintele Joe Biden și-a împărtășit îngrijorările cu Xi Jinping, în timpul apelului lor de săptămâna trecută, privind sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare rusă, care include unelte pentru mașini, optică, nitroceluloză, microelectronice și motoare turbojet, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson.

Beijingul a încercat să se prezinte în mare parte neutră în fața invaziei rusești în Ucraina, dar a dezvoltat o alianță profundă cu Moscova, în cadrul a ceea ce Xi Jinping și Vladimir Putin au numit-o „prietenie fără limite”, înainte de Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022 de la Beijing.

Comerțul dintre cele două țări a atins un record de 240 de miliarde de dolari în 2023. China a devenit furnizorul Rusiei – de la haine până la mașini – după exodul producătorilor occidentali și multiplele runde de sancțiuni. În același timp, Rusia a crescut exporturile de materii prime către China, precum cărbunele și petrolul.

În mod crucial, China și Hong Kong au devenit, de asemenea, porți principale pentru Moscova pentru a accesa tehnologii restricționate, inclusiv cipuri și circuite integrate, utilizate în arme sau necesare pentru construcția lor. SUA și Uniunea Europeană au enumerat mai multe companii chineze pentru a permite aceste transferuri, însă comerțul pe scară largă dintre cele două națiuni nu a scăzut sau stagnat.

Anul trecut, Administrația Biden a sancționat și o companie chineză pentru furnizarea de imagini satelitare unei firme tehnologice rusești, care la rândul său le-a furnizat grupului de mercenari Wagner.

De asemenea, Beijingul nu a indicat încă dacă va participa la un summit pe care Ucraina îl organizează pentru a ajunge la un acord cu privire la principiile de bază pe care să se construiască un viitor acord de pace cu Rusia.

Citește și