• Potrivit Ministerului chinez al Securității de Stat, agenții MI6 l-au recrutat pe Wang, un angajat al unei agenții de stat chineze, în timp ce acesta studia în Marea Britanie în 2015.
  • Acuzațiile Chinei vin la o lună după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj pentru China. 
  • Ministerul chinez al Securității de Stat a postat frecvent avertismente pe canalul său oficial WeChat de când a fost lansat în august 2023.

China a acuzat serviciul secret de informații britanic MI6 că recrutează angajați ai statului chinez ca spioni, scrie BBC.

Într-o postare pe canalul său oficial WeChat, Ministerul chinez al Securității de Stat a declarat că agenții MI6 au întors împotriva Beijingului un chinez identificat doar cu numele de familie Wang și soția sa cu numele de familie Zhou. Ambii lucrau în departamente „confidențiale de bază” într-o agenție de stat chineză.

Ministerul a susținut că MI6 a început să-l cultive pe domnul Wang atunci când acesta a plecat în Marea Britanie pentru studii în 2015, în cadrul unui program de schimb sino-britanic. Agenții au avut „o grijă specială” pentru el în Marea Britanie, invitându-l, de exemplu, la cine și excursii pentru a-i „înțelege mai bine interesele și punctele slabe”, a susținut Ministerul. BBC a contactat autoritățile britanice pentru un răspuns.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Acest lucru vine la puțin peste o lună după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj pentru China. Poliția britanică i-a acuzat pe aceștia că au dat „articole, note, documente sau informații” unui stat străin, în timp ce China a calificat acuzațiile drept „calomnii rău intenționate”.

La începutul acestei luni, un fost pușcaș marin regal acuzat că a ajutat serviciul de informații din Hong Kong a fost găsit mort, a declarat poliția. Beijingul și mai multe țări occidentale au făcut tot mai des schimb de acuzații de spionaj.

În cazul lui Wang, autoritățile chineze au declarat că agenții MI6 au profitat de „dorința puternică de bani” a lui Wang, s-au împrietenit cu el în campus sub pretextul că sunt absolvenți și l-au determinat să ofere „servicii de consultanță plătite”.

După o perioadă de timp, agenții i-au cerut apoi să servească guvernul britanic în schimbul unei remunerații mai bune și a unor oferte de securitate, a afirmat Ministerul chinez al Securității de Stat.

Prin intermediul lui Wang, agenții MI6 au recrutat-o și pe Zhou pentru a spiona pentru China, a adăugat acesta.

„Wang a fost inițial ezitant, dar nu a putut rezista convingerilor repetate, ispitelor și chiar constrângerii [agenților] și, în cele din urmă, a fost de acord”, a afirmat Ministerul într-o declarație pe WeChat. „Sub instigarea puternică a lui Wang, Zhou a fost de acord să colecteze informații… iar el și soția sa au devenit spioni britanici”. Acesta a adăugat că acest caz este încă în curs de investigare.

Ministerul Securității de Stat din China a postat actualizări frecvente pe canalul său oficial de când a fost lansat în august.

În ianuarie, acesta și-a avertizat cetățenii împotriva „frumuseților exotice” care încearcă să îi atragă în mâinile agențiilor de spionaj străine.

Printre altele, acesta i-a avertizat, de asemenea, pe cetățeni să nu fotografieze echipamente militare și a avertizat împotriva organizațiilor care „recrutează pasionați de aviație ca voluntari” pentru a transmite datele de zbor ale Chinei către alte țări.

Citește și