China acuză SUA de „bullying”, după ce Donald Trump a interzis aplicațiile TikTok și WeChat

China acuză SUA de „bullying”, după ce Donald Trump a interzis aplicațiile TikTok și WeChat Sursa: Mediafax Foto
  • China este nemulțumită de abordarea lui Trump
  • Utilizatorii TikTok se reorientează spre alte aplicații
  • Donald Trump are cont pe o aplicație nouă

China a acuzat Statele Unite de ,,bullying”, sugerând că măsurile luate sunt nejustificate, după ce Donald Trump a interzis descărcarea celebrelor aplicații TikTok și WeChat, conform ziarului The Guardian.

,,China îndeamnă SUA să renunțe la bullying, să se oprească din a lua decizii pripite și să mențină legea și ordinea internațională corectă și transparentă. Dacă SUA va continua să acționeze după bunul plac, atunci și China va lua măsurile necesare pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”, a declarat ministerul de Comerț al Chinei.

Trump a interzis cele două aplicații invocâtn motive de securitate națională și stârnind astfel o luptă cu Beijing asupra tehnologiei digitale.

Conform noului ordin dat de Trump, aplicația WeChat deținută de Tencent își va pierde funcționalitatea în SUA începând cu duminică. Utilizatorilor TikTok le va fi interzis să facă update la aplicație, dar o vor putea accesa în continuare până pe 12 noiembrie.

Oficialii americani descriu decizia luată ca fiind esențială pentru securitatea națională, întrucât Trump se confruntă cu Beijingul, în timpul unei campanii aprige de realegeri.

Utilizatorii TikTok din Statele Unitate au reacționat la unison față de noua interdicție, dar deja se gândesc să se reorienteze spre alte aplicații, dacă până la urmă Trump va decide interzicerea totală a TikTok-ului.

,,Doamne! Ok! Se întamplă! Lume, păstrați-vă calmul!” a fost reacția utilizatorului de TikTok Nick Foster, care s-a filmat pentru cei 577,000 urmăritori ai săi, cu un voice-over al actorului Steve Carell din serialul The Office, într-o scenă în care pornise un incendiu și lumea se panica.

Chiar dacă tinerii care folosesc platforma și care reprezintă publicul general al platformei n-au părut să acorde prea multă atenție anunțului dat de guvern, utilizatorii mai în vârstă au făcut-o.

,,Mulțumim pentru divertismentul de până acum”, a postat The Buyin King, un investitor de 22 ani, cu 483.000 urmăritori.

Unii zic că pentru cei care aveau deja aplicația instalată, nu se vor schimba prea multe de duminică, atunci când interdicția va intra oficial în vigoare, și până pe 12 noiembrie, termenul la care Trump intenționează să elimine total TikTok.

Donald Trump a stârnit o luptă cu Beijing după ce a pus problema securității naționale  din cauza TikTok-ului, celebra aplicație deținută de gigantul tehnologic chinez Bytedance.

Deadline-ul de 12 noiembrie ar putea reprezenta totuși colacul de salvare dintre TikTok și compania din Statele Unite care se ocupă cu protejarea intereselor de securitate națională.

,,E un aranjament”, a afirmat Jeff Couret, un consultant ce are 376,000 urmăritori pe TikTok.

,,Pentru Trump, asta e doar o modalitate de a le arăta creatorilor TikTok-ului ce înseamnă business, dar fără să-i rănească prea mult”, a spus Couret.

Majoritatea celor care aveau aplicația TikTok se pregăteau să renunțe la ea

Conform revistei Forbes, cei care își câștigă existența din social media, cum ar fi celebra Addison Rae, cu peste 60.9 milioane urmăritori și niște câștiguri de aproximativ 5 milioane dolari în intervalul iunie 2019- iunie 2020, vor simți acut noua interdicție, cel puțin pe plan financiar.

De săptămâni bune, mulți utilizatori TikTok au început să-și promoveze conturile de Instagram și YouTube pe profilurile lor, ca marjă de siguranță.

Până și cea mai populară creatoare de conținut de pe TikTok, Charli D’Amelio, cu 87.5 milioane urmăritori la numai 16 ani, a anunțaț un parteneriat cu Triller, o platformă similară, pe care deja are 1 milion de urmăritori.

Bryce Hall, Nessa Barrett și Chase Hudson, în mare parte necunoscuți de tinerii de 20 ani, dar fiecare având mai mult de 10 milioane urmăritori pe TikTok, au anunțat la rândul lor trecerea la platforma Triller.  

Trump însuși, care n-a pășit niciodată pe tărâmul TikTok-ului, și-a făcut debutul pe Triller, unde are deja 953,000 urmăritori.

În august, platforma Triller a anunțat că a fost instalată de 250 milioane ori, însă cifra a fost disputată de firma de analiză Apptopia, care a redus numărul inițial la 52 milioane instalări.

Această platformă nouă nu este însă singura care să renască din cenușa TikTok-ului. Numărul de instalări a TikTok-ului este în jur de 2 miliarde la nivel mondial și 100 milioane numai în Statele Unite.

În linie așteaptă și aplicația Byte ( fără să aibă vreo legătură cu gigantul ByteDance), care a fost lansată în ianuarie, precum și Likee, aplicație care, conform analizei Apptopia, a înregistrat 7.2 milioane instalări în Statele Unite în perioadă februarie- august. O altă aplicație pe rampa de lansare este Dubsmash.

Instagram și YouTube au avantaje enorme în această perioadă și și-au extins aria de influență prin aplicațiile Reels și YouTube Shorts, versiuni noi ce au fost lansate acum câteva luni.

Cu toate acestea, multe lucruri se pot întâmpla până pe 12 noiembrie.

James Mourey, profesor universitar în marketing la universitatea DePaul a declarat că ,,TikTok nu a fost încă interzis în afara Statelor Unite, așa că atât timp cât TikTok continuă să aibă influență la nivel global, va continua să inoveze și să-și mențină clientela puternică” .