• China a ajutat Rusia și Iranul să evite sancțiunile occidentale asupra exporturilor de petrol, potrivit unui comunicat emis de Consiliul Atlantic.
  • Cele două națiuni își vând petrolul la rafinăriile din China, direcționând fonduri către băncile chineze locale.
  • Analiștii spun că China ajută Rusia exclusiv pentru a-și proteja interesele.

Felul în care Rusia și Iranul au făcut față sancțiunilor occidentale asupra exporturilor de petrol se datorează în mare parte contribuției Chinei, a scris Consiliul Atlantic într-un nou raport, scrie Business Insider.

Pe măsură ce Rusia și Iranul se confruntă cu sancțiuni occidentale în creștere, Beijingul a creat o piață alternativă pentru petrolul lor restricționat. Piața, care tranzacționează în renminbi chinezești, deschide ușa „flotelor întunecate” încărcate cu petrol, care fentează regulile maritime internaționale prin manevre secrete, a spus Consiliul Atlantic.

„Veniturile din petrol din China susțin economia Iranului și a Rusiei și subminează sancțiunile occidentale”, au scris Kimberly Donovan și Maia Nikoladze, doi analiști, în raport.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Între timp, utilizarea valutei și a sistemelor de plată chinezești în această piață restricționează accesul jurisdicțiilor occidentale la datele tranzacțiilor financiare și slăbește eforturile lor de impunere a sancțiunilor”.

Pentru a evita detectarea, petrolierele flotei iraniene navighează adesea fără transpondere și se prezintă ca petrol malaiezian sau din Orientul Mijlociu, odată ce ajung în China.

Cumpărătorii sunt de asemenea denumiți „ceainice”, referindu-se la rafinăriile mici, independente din China. Acestea au acceptat clandestin 90% din exporturile totale de petrol ale Iranului, în timp ce rafinăriile de stat chineze au evitat Iranul din cauza temerilor de sancțiuni, a spus think tank-ul.

„Se crede că „ceainicele” plătesc Iranul în renminbi folosind instituții financiare mai mici din SUA, cum ar fi Banca Kunlun. Această strategie permite Chinei să evite expunerea marilor sale bănci internaționale la riscul sancțiunilor financiare americane”, se menționează în comunicat, adăugând că Iranul poate cheltui bani pe bunuri chinezești sau să își depoziteze numerarul într-o bancă chineză la primirea yuanului.

Consiliul Atlantic a mai spus că Rusia acționează similar Iranului. „Flota sa întunecată” navighează către a doua cea mai mare economie a lumii în timp ce importă tehnologie. Tranzacționarea în renminbi a Moscovei a crescut și ea după ce G7 a pus în aplicare plafonul prețului de export al petrolului.

Totuși, analiștii au subliniat că ajutorul Chinei pentru Rusia se manifestă doar în limitele protejării propriilor interese, după cum reiese din acțiunile a trei din patru bănci chineze care au oprit plățile de la firme rusești sancționate, după ce SUA au introdus noi sancțiuni secundare în decembrie 2023.

„Deși sancțiunile secundare nu au vizat direct plățile de petrol din China, acest lucru arată că, dacă Occidentul ar amenința cu sancțiuni împotriva marilor companii chineze pentru importul de petrol rusesc peste plafonul de preț, cel mai probabil, Beijingul s-ar conforma”, au adăugat analiștii.

Citește și