• China va lua măsuri „decisive” pentru a-și proteja suveranitatea și interesele naționale dacă SUA se amestecă în afacerile sale interne, a anunțat Yang Jiechi, șeful biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al PCC.
  • Oficialul chinez a transmis acest lucru într-o conversație telefonică cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit Ministerului Chinez de Externe.
  • Potrivit lui Yang Jiechi, Washingtonul a făcut recent mai multe „acțiuni și declarații greșite” amestecându-se afacerile interne ale Chinei.

China va lua măsuri decisive pentru a-și proteja suveranitatea și interesele naționale dacă SUA se amestecă în afacerile sale interne, a anunțat Yang Jiechi, șeful biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al PCC.

China va lua măsuri decisive pentru a-și proteja suveranitatea și interesele de securitate și ne vom transforma cuvintele în realitate”, a tranmis Yang Jiechi, conform Ria Novosti.

Oficialul chinez a subliniat că problema Taiwanului este cea mai importantă pentru Beijing, o chestiune sensibilă în relațiile chino-americane, iar dacă SUA insistă să joace „cartea Taiwanului” și continuă pe calea greșită, va duce inevitabil la o situație periculoasă.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Îndemnăm Statele Unite să înțeleagă clar situația, să respecte cu strictețe angajamentele și să respecte principiul unei singure Chine și a celor trei comunicate comune China-SUA”, a conchis Yang.

Relațiile oficiale dintre guvernul central al Chinei și Taiwan s-au rupt în 1949, după ce forțele Kuomintang înfrânte conduse de Chiang Kai-shek s-au mutat pe insulă în 1949. Beijingul nu recunoaște suveranitatea Taiwanului și este gelos pe contactele altor țări cu Taiwan, insistând asupra politicii „One China”, o singură Chină. Aceasta implică faptul că Taiwanul este parte integrantă a teritoriului chinez și că autoritățile de la Beijing sunt singurul guvern chinez legitim.

Declarația chinezilor vine în contextul în care președintele Joe Biden și-a programat o vizită în Japonia și Coreea de Sud, tocmai pentru a descuraja guvernul de la Beijing. De asemenea, SUA a declarat în nenumărate rânduri că este alături de Taiwan, spre nemulțumirea chinezilor.