• Relația dintre China și SUA începe să se stabilizeze, dar este încă testată de „factori negativi”.
  • Ministrul chinez de externe, Wang Yi, l-a avertizat pe omologul său american, Antony Blinken, să nu încalce „liniile roșii” ale Chinei.
  • Wang nu a specificat aceste provocări, dar există mai multe puncte sensibile între cele două superputeri, inclusiv pozițiile lor privind Marea Chinei de Sud.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, l-a avertizat pe omologul său american, Antony Blinken, să nu încalce „liniile roșii” ale Chinei, cu ocazia întâlnirii de vineri, la Beijing, a celor mai importanți diplomați ai celor două țări, scrie BBC.

Wang a deschis întâlnirea cu o întrebare care a sunat mai degrabă ca un avertisment: „Ar trebui China și Statele Unite să păstreze direcția corectă de a merge înainte cu stabilitate sau să se întoarcă la o spirală descendentă?”. Relația dintre China și SUA începe să se stabilizeze, dar este încă testată de „factori negativi”, a adăugat el.

Ambele țări ar putea fie să se angajeze în cooperare, fie în confruntare, și chiar într-o „alunecare spre conflict”, a spus Wang. El a stabilit ceea ce a numit liniile roșii ale Chinei privind suveranitatea, securitatea și dezvoltarea sa și a avertizat SUA să nu le calce.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

„Factorii negativi din relația [SUA-China] continuă să crească și să se dezvolte, iar relația se confruntă cu tot felul de perturbări”, a declarat Wang. „Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost suprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre de bază se confruntă cu provocări”, a spus el.

Wang nu a specificat aceste provocări, dar există mai multe puncte sensibile între cele două superputeri, inclusiv pozițiile lor privind Marea Chinei de Sud, sprijinul SUA pentru guvernul din Taiwan și drepturile omului. Blinken, care se află la a doua sa vizită în China în mai puțin de un an, a fost mai circumspect în comentariile sale față de Wang în fața presei.

Beijingul și Washingtonul au o responsabilitate comună de a face să avanseze legăturile prin „diplomație activă”, a spus el. Cu toate acestea, el a spus că va fi clar și direct cu privire la diferențele dintre țările lor pentru a evita calculele greșite în ceea ce a numit cea mai importantă relație din lume.

Unele dintre aceste diferențe au fost evidențiate la începutul acestei săptămâni, după ce Washingtonul a aprobat cel mai recent pachet de ajutor, care includea asistență militară pentru Taiwan. Acest lucru a atras critici ascuțite din partea Beijingului, care l-a numit o „încălcare gravă a principiului «o singură Chină»”.

China susține că Taiwanul autoguvernat este o provincie separatistă care se va afla în cele din urmă sub controlul Beijingului, însă insula se consideră distinctă.

Citește și