• China își mărește energia pe bază de cărbune în ciuda promisiunilor de neutralitate a emisiilor de carbon.
  • Guvernele locale au aprobat un volum de energie pe cărbune mai mare în primele trei luni din 2023 decât în tot anul 2021.
  • În 2021, China a suferit pene de curent uriașe, ceea ce a dus la o schimbare dramatică a priorităților energetice ale PCC.

Guvernele locale din China au aprobat mai multă energie nouă pe bază de cărbune în primele trei luni din 2023 decât în tot anul 2021, potrivit documentelor oficiale, scrie The Guardian.

Aprobările, analizate de Greenpeace, arată că, între ianuarie și martie anul acesta, au fost aprobate cel puțin 20,45 gigawați de energie pe cărbune, în creștere față de 8,63GW în aceeași perioadă din 2022. În tot anul 2021, au fost aprobați 18GW de cărbune.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Un plan cincinal al Partidului Comunist Chinez (PCC) din 2016 pusese mare accent pe reducerea utilizării cărbunelui și pe dezvoltarea surselor de energie verde. În 2020, Xi Jinping, liderul Chinei, s-a angajat ca țara să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

Acest lucru a determinat o eră de reducere a aprobărilor pentru energia pe bază de cărbune, deoarece guvernele locale au încercat să își mențină economiile locale în concordanță cu prioritățile Beijingului. O creștere a aprobărilor pentru energia pe bază de cărbune a avut loc în 2020, atunci când planul cincinal s-a încheiat, deoarece guvernele locale anticipau restricții și mai stricte privind expansiunea cărbunelui în runda următoare.

Prioritățile energetice ale PCC

Însă în 2021, China a suferit pene de curent uriașe, ceea ce a dus la o schimbare dramatică a priorităților energetice ale PCC. În septembrie, prețul energiei electrice a crescut vertiginos, deoarece fabricile s-au redeschis pentru a deservi cererea globală, în timp ce restul lumii ieșea din pandemia Covid-19. Dar guvernul plafonase prețurile, așa că multe centrale electrice au redus producția în loc să funcționeze în pierdere.

China se bazează pe cărbune pentru mai mult de jumătate din consumul său de energie. Pe măsură ce casele din nordul mai rece al țării se confruntau cu perspectiva unei ierni istovitoare fără căldură, retorica guvernului a trecut de la reducerea cărbunelui la prioritatea securității energetice. Acest lucru a dus la apariția unui „mit conform căruia, dacă se construiesc mai multe centrale electrice, se va obține o mai mare securitate energetică”, a declarat Xie Wenwen, militant pentru climă și energie la Greenpeace.

Războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor globale la energie, a fost „un alt eveniment uriaș care a alimentat povestea securității energetice”.

Citește și