• Desfășurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Belarus consolidează și mai mult parteneriatul lor strategic.
  • Exercițiile militare comune ale doi dintre cei mai importanți aliați ai Rusiei au loc după ce Belarus a devenit cel de-al 10-lea membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de China.
  • Președintele Lukașenko a numit un nou șef militar, generalul-maior Pavel Muraveyka, cunoscut pentru amenințările publice la adresa țărilor vecine membre ale NATO, Polonia și Lituania.

Armata chineză a început exerciții comune în Belarus, care vor avea loc în următoarele 11 zile la Brest, aproape de granița cu Polonia, stat NATO, conform The Independent.

Exercițiile militare comune ale doi dintre cei mai importanți aliați ai Rusiei au loc după ce Belarus a devenit cel de-al 10-lea membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de China, în timpul celei de-a 24-a reuniuni a șefilor de consiliu de la Astana, Kazahstan.

Guvernul din Belarus a declarat că exercițiile „vor permite … punerea bazelor pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor belarus-chineze în domeniul instruirii comune a trupelor”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

China a descris aceste exerciții ca fiind „antrenamente antiteroriste” și a declarat că acestea au fost efectuate în conformitate cu „un plan anual și un consens”.

În august anul trecut, China și Belarus au convenit să desfășoare mai multe exerciții militare comune în urma unei întâlniri la Minsk între Li Shangfu, șeful de atunci al apărării din China, și Președintele belarus Alexander Lukașenko.

Fotografiile publicate de Ministerul belarus al Apărării au arătat trupele Armatei Populare de Eliberare a Chinei sosind în Belarus la bordul unui avion chinez de transport strategic Y-20.

Brest se află la mai puțin de 5 km (3,1 mile) de granița cu Polonia, un stat membru al UE și al NATO și un aliat important al Ucrainei de la invazia totală a Rusiei în februarie 2022. De asemenea, Brest se află la numai 50 km de Ucraina.

Martin Sebena, lector la Universitatea din Hong Kong, specializat în relațiile China-Europa, a declarat că momentul și locația exercițiilor înseamnă că acestea sunt susceptibile de a fi văzute ca un semnal suplimentar al sprijinului chinez pentru Rusia și aliații săi din Europa.

El a declarat pentru South China Morning Post: „Exercițiul se va suprapune cu summitul NATO și are loc la granița unde Belarusul a înarmat timp de mai multe luni fluxurile de migranți pentru a face presiuni asupra Poloniei – și, prin extensie, asupra UE și NATO”.

Summitul NATO este programat să aibă loc la Washington în perioada 9-11 iulie.

Mass-media chineză de stat a declarat că forțele țării au participat, de asemenea, la o paradă militară în Minsk, capitala Belarusului, miercurea trecută, marcând cea de-a 80-a aniversare a eliberării Belarusului. Lukașenko este unul dintre cei mai fideli aliați ai lui Putin, iar cei doi au făcut schimb de mai multe vizite, chiar dacă multe națiuni au evitat Moscova după invazia acesteia din Ucraina, cea mai recentă fiind o călătorie de două zile a dlui Putin la Minsk luna trecută.

Lukașenko a numit un nou șef militar în timpul vizitei, semnalând continuarea alinierii la Rusia. Generalul-maior Pavel Muraveyka, care a fost numit șef al Statului Major al Belarusului și prim adjunct al ministrului apărării, este cunoscut pentru amenințările publice la adresa țărilor vecine membre ale NATO, Polonia și Lituania.

Potrivit experților, desfășurarea de către Rusia de arme nucleare tactice în Belarus consolidează și mai mult parteneriatul lor strategic, cu implicații pentru securitatea regională și relațiile NATO. În 2023, Rusia a mutat o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus.

Putin a călătorit în China în luna mai pentru a doua sa vizită în doar șase luni, reflectând o aliniere mai strânsă între cele două națiuni pe fondul creșterii supravegherii și sancțiunilor occidentale.

Citește și