• Creșterea prețurilor în China este în scădere de 3 luni consecutiv, cea mai lungă perioadă din 2009.
  • Scăderea prețurilor este periculos pentru bugetul de stat pentru că scad și încasările, ceea ce periclitează plata datoriilor.
  • Deflația poate fi contracarată prin stimularea cheltuielilor, însă conducerea Chinei nu pare dispusă să facă acest lucru.

Timp de peste un an, economiile țărilor europene erau sufocate de inflație. Însă există un alt fenomen, la fel de grav ca creșterea prețurilor: stagnarea creșterii prețurilor. Se numește deflație și e un pericol major pentru economia Chinei.

Cu cât prețurile cresc mai puțin, cu atât e mai bine pentru economie. Sau nu?

Paradoxal, nu. Dacă este inflație ridicată, atunci creșterea economică este mică, ceea ce nu este bine pentru societate și implicit, logica ar fi ca atunci când inflația este mică să fie bine pentru creștere economică. Dar nu este așa.

Inflația este sănătoasă dacă este în jur de 3%. Pentru că această creștere a prețurilor este încă suportabilă sau puțin simțită de populație și este bună pentru companii, pentru că inflația înseamnă profit, deci pot să își dezvolte produsele și serviciile în continuare, să iasă pe piață cu noi servicii și produse. 

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Dacă, însă, inflația scade sub 3% și nu la zero, ci doar, să spunem, la 1% acest lucru blochează economia unei țări timp de mai mulți ani, pentru că pe de o parte, companiile nu au încasări, firmele și nici statul nu are la buget. În consecință, nu își poate plăti datoriile.

Este foarte, foarte grav dacă se instalează o deflație.

Citește și