- Partidul Comunist chinez a evitat discuțiile despre impactul pandemiei de COVID-19 și despre măsurile dure adoptate.
- China a fost criticată de guvernele occidentale pentru acoperirea transmiterii timpurii a virusului.
- Utilizatorii rețelelor sociale păreau să nu fie conștienți de aniversare, cu puține excepții în care s-au repetat versiuni oficiale ale evenimentelor.
Cea de-a cincea aniversare a primului deces cunoscut din cauza COVID-19 a trecut aparent neobservată în China, fără amintiri oficiale într-o țară în care pandemia este un subiect tabu, scrie Channel News Asia.
Advertisment
Pe 11 ianuarie 2020, oficialii sanitari din orașul Wuhan din centrul Chinei au anunțat că un bărbat în vârstă de 61 de ani a murit din cauza complicațiilor pneumoniei cauzate de un virus necunoscut anterior. Dezvăluirea a venit după ce autoritățile au raportat zeci de infecții pe parcursul mai multor săptămâni de către agentul patogen numit mai târziu SARS-CoV-2 și înțeles drept cauza COVID-19. A continuat să declanșeze o pandemie globală care a ucis până acum peste șapte milioane de oameni și a schimbat profund modurile de viață din întreaga lume, inclusiv în China.
Sâmbătă, totuși, nu părea să existe niciun memoriu oficial în presa strict controlată de la Beijing. Partidul Comunist, aflat la guvernare, a evitat reflecțiile asupra barierelor dure. Și pe rețelele de socializare, mulți utilizatori păreau să nu știe de aniversare. Câteva videoclipuri care circulă pe Douyin – versiunea chineză a TikTok – au notat data, dar au repetat versiunea oficială a evenimentelor. De asemenea, au existat puține comemorari online în Hong Kong, unde Beijingul a stins în mare măsură vocile opoziției atunci când a impus o lege amplă de securitate națională asupra orașului semiautonom în 2020.
Recomandări
Spre deosebire de alte țări, China nu a construit monumente majore pentru cei care și-au pierdut viața în timpul pandemiei. Se știu puține despre identitatea primei victime ale COVID-19, cu excepția faptului că acesta a fost un vizitator frecvent la o piață de fructe de mare din Wuhan, unde se crede că virusul a circulat în timpul focarului inițial. La câteva zile de la moartea sa, alte țări au raportat primele cazuri de boală, arătând că eforturile oficiale de a limita răspândirea acesteia au eșuat.
China a fost criticată ulterior de guvernele occidentale pentru că a acoperit transmiterea timpurie a virusului și a șters dovezile originii sale, deși Beijingul a susținut cu vehemență că a acționat decisiv și cu deplină transparență. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, China a raportat oficial aproape 100 de milioane de cazuri de COVID-19 și 122.000 de decese până în prezent, deși numărul adevărat nu va fi probabil niciodată cunoscut. În 2023, Beijingul a declarat o „victorie decisivă” asupra COVID-19, numind răspunsul său un „miracol în istoria omenirii”.
Citește și
- Unde mergi în vacanță pentru a scăpa de frigul din România? Cele mai îndrăgite destinații în 2025
- Noul An poate aduce un suflu proaspăt în casa ta, prin artă. Ada Tache: „Ne influențează starea de spirit, ne inspiră diverse trăiri”
- Bărbații sunt nemulțumiți dacă partenera lor câștigă mai mult. Diana Miron, psiholog: „A trecut foarte puțin timp de când societatea umană era în totalitate finanțată prin munca bărbaților”
Partenerii noștri