• Cei doi angajați ai guvernului chinez au fost recrutați cu succes după ce agenții MI6 au exploatat „dorința puternică de bani” a bărbatului.
  • Acuzațiile vin la câteva săptămâni după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj pentru China.
  • Bărbații au fost acuzați că au dat „articole, note, documente sau informații” unui stat străin.

China a acuzat agenția de informații a Marii Britanii că a recrutat un cuplu ca spioni – cea mai recentă acuzație dintr-o serie de acuzații de tip „tit-for-tat” între Beijing și Occident în ultimele luni. Potrivit Ministerului Securității de Stat, cei doi angajați ai guvernului chinez au fost recrutați cu succes după ce agenții MI6 au exploatat „dorința puternică de bani” a bărbatului, scrie BBC.

Bărbatul, numit Wang, l-a convins apoi pe partenerul său, numit doar Zhou, să i se alăture ca spion britanic, a precizat ministerul. Acuzațiile vin la câteva săptămâni după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj pentru China.

Bărbații au fost acuzați că au dat „articole, note, documente sau informații” unui stat străin, în timp ce China a calificat acuzațiile drept „calomnii rău intenționate”. La începutul acestei luni, un fost pușcaș marin regal acuzat că a ajutat serviciul de informații din Hong Kong a fost găsit mort în Marea Britanie, a anunțat poliția din această țară.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

China nu a dezvăluit modul în care a descoperit cazul în care sunt implicați dl Wang și dna Zhou, spunând doar că aceasta a venit după o „investigație amănunțită”. Cazul este încă în curs de investigare, iar oficialii chinezi nu au spus dacă cei doi soți vor fi acuzați.BBC a solicitat un răspuns din partea guvernului britanic, care a declarat că nu confirmă sau infirmă afirmațiile referitoare la chestiuni de informații.

Ministerul chinez al Securității de Stat a afirmat că MI6 a început să-l cultive pe dl Wang atunci când acesta studia în Marea Britanie în cadrul unui program de schimb sino-britanic în 2015. Agenții au avut „o grijă specială” față de el în Marea Britanie, cum ar fi invitarea sa la cine și excursii pentru a-i „înțelege mai bine interesele și punctele slabe”, a susținut ministerul. Ei s-au împrietenit cu el în campus sub pretextul că sunt absolvenți și l-au determinat să ofere „servicii de consultanță plătite”.

Prin intermediul lui Wang, agenții MI6 au recrutat-o și pe dna Zhou pentru a spiona pentru China, a afirmat Ministerul Securității Statului din această țară. Amândoi au avut „roluri confidențiale de bază” într-o agenție de stat anonimă, a adăugat Ministerul, fără a preciza ce făceau sau unde lucrau.

„Wang a fost inițial ezitant, dar nu a putut rezista convingerilor repetate [ale agenților], ispitelor și chiar constrângerii și, în cele din urmă, a fost de acord”, a spus ministerul într-o declarație pe WeChat. „Sub instigarea puternică a lui Wang, Zhou a fost de acord să colecteze informații… iar el și soția sa au devenit spioni britanici.”

Nu este clar de ce Beijingul a ales să facă public acest caz, spune Chong Ja-Ian, cercetător la Carnegie China. Ar putea face public cazul ca o formă de represalii, dar Beijingul a arestat și în trecut persoane pentru spionaj.

Citește și