China susține că remarcile lui Biden despre Taiwan încalcă grav politica americană cu privire la insulă

STUDIU Oamenii din 19 țări au o părere mai bună despre SUA decât despre China

SUA și China

China a anunțat luni că ultimele comentarii ale președintelui Joe Biden, potrivit cărora SUA ar apăra Taiwanul împotriva unei invazii chineze, „încalcă grav” politica Washingtonului față de insulă.

Washingtonul a întrerupt relațiile diplomatice oficiale cu Taiwanul în 1979, trecând recunoașterea Beijingului ca unic reprezentant al Chinei – dar de atunci a menținut un rol decisiv, deși delicat, în susținerea insulei.

Într-un interviu cu postul american de televiziune CBS, difuzat duminică, Biden a fost întrebat dacă trupele americane ar apăra Taiwanul și a răspuns „da” dacă ar fi vorba de „un atac fără precedent”.

El a continuat spunând că Taiwanul își face „propriile judecăți” cu privire la independență și că SUA nu „încurajează… independența lor. Aceasta este decizia lor”, a spus el.

China a reacționat luni cu furie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, declarând în cadrul unei conferințe de presă obișnuite: „Comentariile SUA… încalcă grav angajamentul important pe care SUA și l-a asumat de a nu susține independența Taiwanului și trimit un semnal grav eronat forțelor separatiste de independență din Taiwan”.

„Suntem dispuși să depunem cele mai mari eforturi sincere pentru a ne strădui pentru perspectiva reunificării pașnice”, a spus Mao. „În același timp, nu vom tolera niciodată orice activități care vizează divizarea țării și ne rezervăm alegerea de a lua toate măsurile necesare”.

Tensiunile dintre China și SUA sunt deja mai mari decât de obicei în urma unei vizite rare în Taiwan a lui Nancy Pelosi, un aliat cheie al lui Biden și președinte al Camerei Reprezentanților.

Săptămâna trecută, o comisie a Senatului SUA a făcut primul pas pentru a oferi direct Taiwanului un ajutor militar de miliarde de dolari și pentru a oficializa legăturile. La începutul lunii septembrie, SUA au aprobat o potențială vânzare de arme în valoare de peste 1 miliard de dolari către Taiwan, inclusiv 60 de rachete anti-navă și 100 de rachete aer-aer, ceea ce a provocat furia Chinei.

„Îndemnăm partea americană să recunoască pe deplin importanța extremă și sensibilitatea ridicată a problemei Taiwanului… (și) să pună în aplicare cu seriozitate angajamentul luat de liderii americani de a nu susține independența Taiwanului”, a adăugat Mao.

Exit mobile version