• Pescarii și capturile lor sunt supuși unor teste în districtul Xiamen.
  • China a anunțat această regulă la sfârșitul lunii trecute.
  • Autoritățile din orașul de coastă vor să se asigure că nu există nicio cale de intrare a virusului în țară.

Autoritățile din orașul de coastă Xiamen, din sud-estul Chinei, cer testarea COVID a lucrătorilor de pe ambarcațiunile de pescuit, precum și a capturilor lor, ca parte a controalelor de import, scrie The Guardian.

China, care are în continuare abordarea „zero COVID”, a anunțat această regulă la sfârșitul lunii trecute însă abia acum măsura a intrat în atenția publică, stârnind amuzamentul utilizatorilor rețelelor sociale.

Autoritățile din orașul de coastă vor să se asigure că nu există nicio cale de intrare a virusului în țară, ordonând ca toți pescarii și capturile lor să fie supuși unui test zilnic. Reprezentanții comitetului politic și juridic din districtul Jimei din Xiamen au explicat că este necesar să fie testați atât lucrătorii cât și „materialele” acestora imediat după debarcare, pentru că unii pescari fac comerț ilegal sau intră în contact cu nave de peste mări, „având ca rezultat importul coronavirusului” .

Imaginile difuzate de televiziunile din China arată cum sunt luate probe din gurile peștilor sau din partea inferioară a crabilor pentru a fi făcute testele pentru COVID.

Nu a existat nicio raportare care să indice că în urma acestor teste a fost detectată prezența coronavirusului.

La sfârșitul săptămânii trecute, un magazin din Shanghai a fost la un pas de a fi carantinat cu clienții înăuntru. Cumpărătorii aflați în centrul comercial au forțat ușile magazinului atunci când autoritățile au încercat să-i închidă în interior după ce a ieșit la iveală că un client este contact direct COVID.