• Cinci sicrie drapate cu steagul francez, inscripționate cu „Soldații francezi ai Ucrainei”, au fost depuse lângă Turnul Eiffel de trei bărbați, dintre care unul bulgar și doi ucraineni și germani, toți fiind ulterior reținuți de poliție.
  • Autoritățile suspectează că incidentul ar putea fi orchestrat din străinătate, având în vedere similitudini cu alte acțiuni recente de manipulare a opiniei publice, suspectate a fi finanțate de agenți ruși.
  • Incidentul are loc pe fondul tensiunilor dintre Franța și Rusia, inclusiv discuțiile despre trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina, ceea ce ar putea explica motivele din spatele acestei acțiuni.

Oficialii serviciilor secrete franceze cred că Rusia se află în spatele unei cascadorii în care cinci sicrie drapate într-un steag francez și purtând inscripția „Soldații francezi ai Ucrainei” au fost depuse lângă Turnul Eiffel, scrie BBC.

Trei bărbați au fost văzuți sosind într-o dubă în jurul orei 09:00 (07:00 GMT) sâmbătă. Ulterior, sicriele pe care le-au lăsat au fost găsite în saci de ipsos.

Poliția l-a reținut rapid pe șofer, care a susținut că a fost plătit de ceilalți doi pentru transportul sicrielor cu 40 de euro (34 de lire sterline). El însuși sosise la Paris abia cu o zi înainte din Bulgaria.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Mai târziu, poliția i-a prins pe ceilalți doi în stația de autobuz Bercy din centrul Parisului, unde se presupune că plănuiau să se îmbarce într-un autobuz către Berlin. Ei au spus poliției că au fost plătiți cu 400 de euro pentru a depune sicriele, potrivit presei franceze.

Autoritățile au spus că șoferul era bulgar, iar ceilalți doi erau ucraineni și germani.
Aceștia au fost duși duminică în fața unui judecător, înainte de deschiderea așteptată a unei anchete judiciare pentru „violență cu premeditare”, a precizat procuratura.

Oficialii au spus că investigațiile sunt în curs „pentru a vedea dacă acest lucru a fost organizat din străinătate”.

Circumstanțele amintesc de două episoade recente în care poliția franceză crede că ar fi putut fi implicați agenți ruși. Ambele par să fi fost încercări de a manipula opinia publică.
În octombrie – la puțin timp după ce Hamas a efectuat un atac fără precedent asupra Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând sute de ostatici – Stelele lui David, care amintesc de steagul israelian, au fost șablonate pe mai mulți pereți din Paris.
A fost arestat un cuplu de moldoveni, despre care oficialii francezi cred că au fost plătiți de informațiile ruse.

Luna trecută, mâini roșii au fost pictate pe un memorial al Holocaustului din Paris, iar poliția crede că vinovații au fugit în străinătate.

Potrivit ziarului Le Monde, care citează o sursă din anchetă, unul dintre indivizii reținuți sâmbătă a fost în contact telefonic cu un suspect bulgar căutat pentru afacerea mâinilor roșii. Le Monde l-a numit pe acest suspect drept Georgi F, în vârstă de 34 de ani.
Moscova a reacționat furioasă luna trecută la refuzul repetat al președintelui Emmanuel Macron de a exclude trimiterea de soldați în Ucraina.

Săptămâna trecută, oficialii ucraineni au confirmat că au avut loc discuții cu privire la trimiterea de instructori militari francezi. Acest lucru ar putea oferi contextul pentru afacerea sicrielor, cred anchetatorii, informațiile ruse încercând să arate că există o mare opoziție față de implicarea mai profundă a Franței în războiul din Ucraina.

Atât în ​​Stelele lui David, cât și în treburile cu mâinile roșii, echipele au inclus un fotograf ale cărui imagini au apărut ulterior pe site-uri de internet legate de propaganda rusă.

Citește și