Cine a fost Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis de Israel într-un atac asupra Beirutului

Șeicul Hassan Nasrallah, liderul mișcării militante islamiste șiite Hezbollah din Liban, este una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități din Orientul Mijlociu. Nasrallah nu a fost văzut în public de ani de zile din cauza temerilor de a fi asasinat de Israel, scrie BBC.

Sâmbătă, armata israeliană a declarat că l-a ucis pe Nasrallah într-un atac asupra Beirutului. O figură obscură cu legături personale strânse cu Iranul, el a jucat un rol-cheie în transformarea Hezbollah în forța politică și militară de astăzi – și rămâne venerat de susținătorii grupului.

Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a ajutat la antrenarea luptătorilor din gruparea armată palestiniană Hamas, precum și a milițiilor din Irak și Yemen, și a obținut rachete și proiectile din Iran pentru a le folosi împotriva Israelului.

El a condus evoluția Hezbollah de la o miliție înființată pentru a lupta împotriva trupelor israeliene care ocupau Libanul la o forță militară mai puternică decât armata libaneză, la o putere în politica libaneză, la un furnizor important de servicii medicale, educaționale și sociale și la o parte esențială a eforturilor Iranului de a obține supremația regională.

Tatăl său conducea o piață de legume

Născut în 1960, Hassan Nasrallah a crescut în cartierul Bourj Hammoud din estul Beirutului, unde tatăl său, Abdul Karim, conducea o mică piață de legume. A fost cel mai mare din nouă copii. S-a alăturat mișcării Amal, pe atunci o miliție șiită, după ce Libanul a intrat în război civil în 1975. După o scurtă perioadă petrecută în orașul sfânt irakian Najaf pentru a frecventa un seminar șiit, s-a alăturat Amal în Liban, înainte ca el și alții să se despartă de grup în 1982, la scurt timp după ce Israelul a invadat Libanul ca răspuns la atacurile militanților palestinieni.

Noul grup, Islamic Amal, a primit un sprijin militar și organizatoric considerabil din partea Gărzilor Revoluționare ale Iranului, cu sediul în Valea Bekaa, și a devenit cea mai proeminentă și eficientă dintre milițiile șiite care vor forma ulterior Hezbollah.

Nasrallah a gestionat, de asemenea, un război de intensitate redusă cu forțele israeliene, care s-a încheiat cu retragerea acestora din sudul Libanului în 2000, deși a suferit o pierdere personală când fiul său cel mare, Hadi, a fost ucis într-un schimb de focuri cu trupele israeliene.

După retragere, Nasrallah a proclamat că Hezbollah a obținut prima victorie arabă împotriva Israelului. De asemenea, a promis că Hezbollah nu se va dezarma, afirmând că consideră că „întregul teritoriu libanez trebuie să fie restaurat”, inclusiv zona Fermei Shebaa.

A existat un calm relativ până în 2006, când militanții Hezbollah au lansat un atac transfrontalier în care opt soldați israelieni au fost uciși și alți doi răpiți, declanșând o reacție masivă a Israelului. Avioanele de război israeliene au bombardat bastioanele Hezbollah din sud și din suburbiile sudice ale Beirutului, în timp ce Hezbollah a lansat aproximativ 4 000 de rachete asupra Israelului. Peste 1 125 de libanezi, majoritatea civili, au murit în cele 34 de zile de conflict, precum și 119 soldați israelieni și 45 de civili. Casa și birourile lui Nasrallah au fost țintite de avioanele de război israeliene, dar acesta a supraviețuit nevătămat.

În 2009, Nasrallah a publicat un nou manifest politic

În 2009, Nasrallah a publicat un nou manifest politic care a încercat să evidențieze „viziunea politică” a Hezbollah. Acesta a renunțat la referința la o republică islamică care se regăsea în documentul din 1985, dar a menținut o linie dură împotriva Israelului și a SUA și a reiterat faptul că Hezbollah trebuie să își păstreze armele, în ciuda unei rezoluții ONU care le interzice în sudul Libanului.

„Oamenii evoluează. Întreaga lume s-a schimbat în ultimii 24 de ani. Libanul s-a schimbat. Ordinea mondială s-a schimbat”, a declarat Nasrallah. Patru ani mai târziu, Nasrallah a declarat că Hezbollah intră într-o „fază complet nouă” a existenței sale prin trimiterea de luptători în Siria pentru a-l ajuta pe aliatul său susținut de Iran, președintele Bashar al-Assad, să înăbușe o rebeliune. „Este bătălia noastră și suntem pregătiți pentru ea”, a declarat el.

Hezbollah a lansat mai mult de 8.000 de rachete spre nordul Israelului

În 2019, o criză economică profundă în Liban a declanșat proteste în masă împotriva unei elite politice acuzate de mult timp de corupție, risipă, proastă gestionare și neglijență. Inițial, Nasrallah și-a exprimat simpatia față de cererile de reforme, însă atitudinea sa s-a schimbat pe măsură ce protestatarii au început să ceară o revizuire completă a sistemului politic.

La 8 octombrie 2023 – a doua zi după atacul fără precedent asupra Israelului de către oameni înarmați ai Hamas, care a declanșat războiul din Gaza – luptele sporadice dintre Hezbollah și Israel, care au avut loc anterior, s-au intensificat.

Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene, în semn de solidaritate cu palestinienii. Într-un discurs din noiembrie, Nasrallah a declarat că atacul Hamas a fost „100% palestinian atât în ceea ce privește decizia, cât și execuția”, dar că tirurile dintre grupul său și Israel au fost „foarte importante și semnificative”.

Gruparea a lansat mai mult de 8.000 de rachete spre nordul Israelului și Înălțimile Golan ocupate de Israel. De asemenea, a tras rachete antitanc asupra vehiculelor blindate și a atacat ținte militare cu drone explozive.

Exit mobile version