• Delegații vor vota luna viitoare pentru a confirma oficial cine îl va înlocui pe Biden și candidatul la vicepreședinție.
  • Gretchen Whitmer, guvernatorul Michigan în două mandate, este un democrat din ce în ce mai popular.
  • Josh Shapiro a înregistrat cote de aprobare ridicate de când a fost ales în 2022.

Președintele american Joe Biden a anunțat că își va pune capăt campaniei de realegere și a spus că vicepreședinta sa ar trebui să-i ia locul, scrie BBC.

„Vreau să ofer întregul meu sprijin și pentru ca vicepreședinta, Kamala Harris, să fie nominalizata partidului nostru în acest an”, a scris el pe X. „Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump!”.

Preluarea candidaturii de către Harris pare probabilă, deși nu este o afacere încheiată. Câțiva alții au fost promovați ca potențiali înlocuitori ai lui Biden, dar au susținut-o pe Kamala Harris. Dacă aprobarea devine oficială, va fi nevoie de un partener de candidatură.

Recomandări

CE FILME AU AVUT PREMIERA LA VENEȚIA?
PIZZA MADE BY CHATGPT
CINE DECIDE ÎN SUA
RONALDO SCRIE ISTORIE!
GAGA, PE COPERTA VOGUE
UN NOU ROL PT. MUREȘAN

Delegații vor vota luna viitoare la Convenția Națională Democrată pentru a confirma oficial cine îl va înlocui pe Biden și candidatul la vicepreședinție.

Următoarele nume ar putea fi în joc:

Guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer

Getty Images Guvernatorul Michigan, Gretchen Whitmer

Gretchen Whitmer, guvernatorul Michigan în două mandate, este un democrat din ce în ce mai popular, despre care mulți experți speculează că va candida la președinție în 2028.

Ea a făcut campanie pentru domnul Biden în trecut și nu s-a ascuns de aspirațiile ei politice.

Ea a spus pentru The New York Times că vrea să vadă un președinte al Generației X în 2028, dar nu a sugerat că ar putea ocupa acel rol.

În 2022, ea a condus o campanie care i-a lăsat pe democrații din Michigan să preia controlul legislativ al statului. Acest lucru i-a permis să adopte o serie de politici progresive, inclusiv protejarea accesului la avort în Michigan și adoptarea măsurilor de siguranță a armelor.

Whitmer a declarat rapid după retragerea domnului Biden că slujba ei „va rămâne aceeași… făcând tot ce se poat pentru a-și alege democrații și pentru a-l opri pe Donald Trump”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom

Getty Images Guvernatorul Californiei Gavin Newsom

Guvernatorul Californiei este unul dintre cei mai înverșunați ai administrației Biden.

El este adesea enumerat ca un posibil candidat pentru 2028, dar mulți experți democrați au sugerat că ar putea fi în cursa pentru a-l înlocui pe Biden. Newsom și-a ridicat profilul național în ultimii ani fiind un mesager cheie al partidului în mass-media conservatoare și printr-o dezbatere împotriva guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, anul trecut.

El a stat alături de președinte înainte de anunțul său. El a călătorit la Washington pentru a participa la întâlnirile din iulie cu Biden și alți guvernatori democrați de top și a fost titularul unui eveniment de campanie Biden în Michigan, pe 4 iulie.

Newsom l-a lăudat din nou pe Biden după retragerea sa și a spus că o susține pe „neînfricata” doamnă Harris să-l înfrunte pe Trump.

Secretarul Transporturilor Pete Buttigieg

Getty Images Pete Buttigieg stă în fața microfonului

Nu este un secret pentru nimeni că Pete Buttigieg are aspirații prezidențiale. A candidat în 2020 și este adesea prezentat drept unul dintre cei mai buni comunicatori ai administrației Biden.

Buttigieg a gestionat o serie de crize publice în perioada în care a fost secretar de transport.

El a ajutat la supravegherea răspunsului guvernului la deraierea trenului din Palestina de Est din Ohio, prăbușirea podului Baltimore și criza de programare a Southwest Airlines din 2022.

Buttigieg a declarat pe X că Biden „și-a câștigat locul printre cei mai buni și mai importanți președinți din istoria Americii”. El a spus că va face „tot ce-mi stă în putință pentru a o alege pe Kamala Harris”.

Josh Shapiro, guvernator al Pennsylvania

Getty Images Guvernatorul Pennsylvania Josh Shapiro

Josh Shapiro a înregistrat cote de aprobare ridicate de când a fost ales în 2022, într-un stat swing pe care Trump l-a avut în 2016.

Guvernatorul, care anterior a fost procuror general al statului, a lucrat peste liniile de partid în timpul mandatului său.

El a făcut titluri naționale anul trecut, după ce a reconstruit rapid un pod prăbușit pe o autostradă crucială din Philadelphia – o victorie politică majoră pentru un guvernator în prim-mandat.

Reparația rapidă a fost salutată de mulți ca fiind punctul de discuție perfect pentru infrastructura pentru un potențial candidat la președinție în 2028. Shapiro a spus că Biden a fost unul dintre „președinții cei mai importanți din istoria modernă” și că va „face tot ce pot pentru a o ajuta pe Kamala Harris să devină al 47-lea președinte al Statelor Unite”.

JB Pritzker, guvernator Illinois

Getty Images Guvernatorul Illinois JB Pritzker

JB Pritzker, guvernatorul Illinois, și-a ridicat profilul în ultimii ani, mergând după Trump și apărându-l pe Biden.

Omul de afaceri miliardar – moștenitorul lanțului hotelier Hyatt – se grăbește să posteze critici la adresa lui Trump pe rețelele de socializare.

După dezbatere, el l-a numit pe Trump un „mincinos” și a spus că este un „infractor condamnat în 34 de cazuri căruia îi pasă doar de el însuși”.

Asemenea doamnei Whitmer, Pritzker are o experiență de completare a punctelor de pe ordinea de zi pe listele de sarcini ale democraților progresiști ​​pe probleme precum dreptul la avort și controlul armelor.

El a spus că Biden a condus „una dintre cele mai realizate și mai eficiente președinții din viața noastră”. Nu a comentat cine ar trebui să-i succedă.

Citește și