Cine este „Fantoma din Kiev”? Povestea pilotului ucrainean devine virală

Rapoarte neconfirmate despre un as al aviației de vânătoare ucrainene au devenit virale, utilizatorii rețelelor de socializare numindu-l pe luptător „Fantoma din Kiev”. Se presupune că a doborât până la șase avioane rusești în prima zi de luptă, Fantoma din Kiev – și MiG-29 Fulcrum-ul lor – a devenit rapid un erou popular într-un război urmărit cu sufletul la gură pe internet.

Rapoartele rămân neconfirmate de oficialii ucraineni – iar zvonul este foarte probabil fals. Războiul rămâne plin de dezinformare și propagandă, iar o înregistrare video care pretindea a fi o dovadă a Fantomei s-a dovedit a fi în schimb dintr-un joc video.

Potrivit unei postări care a circulat pe scară largă, Fantoma de la Kiev ar fi doborât patru avioane de luptă rusești – două Su-35 Flanker, un Su-27 Flanker și un MiG-29 Fulcrum – precum și două avioane de atac la sol, așa-numitele Su-25 Frogfoot. După cum a subliniat un utilizator de pe Twitter, un astfel de număr de victime ar fi întins capacitatea de muniție a MiG-29 din epoca sovietică.

Indiferent de asta, Fantoma de la Kiev pare să fi îndeplinit o nevoie. Mulți pe rețelele de socializare au susținut că legenda unui as al aviației de vânătoare care a ținut piept avansului rusesc a fost utilă în sine.

„Adevărat sau nu, acesta este EXACT genul de poveste inspirată de care rezistența are nevoie acum”, a spus un utilizator.

Oficialii ucraineni au declarat joi că forțele lor au doborât în total șapte avioane rusești, alături de șase elicoptere rusești.

Exit mobile version