- El locuieşte în Ucraina din anii 1980.
- La fel ca majoritatea persoanelor de vârsta sa din forţele armate ucrainene, el s-a pregătit la Şcoala Superioară de Comandă Militară din Moscova.
- Colegii îl descriu pe general un planificator obsesiv.
Generalul Sîrskîi s-a născut în 1965 la Vladimir, pe atunci în Uniunea Sovietică, în prezent în Rusia. El locuieşte în Ucraina din anii 1980. La fel ca majoritatea persoanelor de vârsta sa din forţele armate ucrainene, el s-a pregătit la Şcoala Superioară de Comandă Militară din Moscova, echivalentul Uniunii Sovietice al West Point din America, alături de colegi care acum sunt comandanţi ruşi.
Advertisment
Înainte de a deveni şef al forţelor terestre ucrainene în 2019, el a fost comandantul terestru pentru operaţiunile din estul ţării şi a jucat un rol important în războiul care a început în 2014, odată cu invazia Rusiei în Crimeea. El a fost decorat cu Ordinul Bohdan Khmelnytsky, care se acordă pentru „merite excepţionale în apărarea suveranităţii şi securităţii statului”.
Colegii îl descriu pe general un planificator obsesiv. Unii analişti occidentali spun că tacticile sale de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică. Dar flexibilitatea sa operaţională îi diferenţiază abordarea de cea a generalilor ruşi. El este adeptul principiile NATO de comandă descentralizată, învăţate în timpul unui stagiu la Bruxelles în 2013, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai alianţei pentru a discuta despre modul de modernizare a forţelor ucrainene.
Recomandări
A subliniat în numeroase rânduri importanţa „războiului hibrid” şi acordă prioritate moralului trupelor sale.
Multe dintre victoriile obţinute de Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022 pot fi atribuite generalului Sîrskîi. El a planificat şi executat o operaţiune de succes pentru a împinge trupele ruseşti suficient de departe de oraşul Harkov, astfel încât artileria lor să nu mai poată ajunge la el. Generalul Sîrskîi a fost cel care a ridicat steagul ucrainean în oraşul eliberat Balakliya. El a condus apărarea oraşului Bahmut.
Citește și