• Hamas a marcat o primă lovitură fără precedent împotriva Israelului.
  • Vânat de Israel de zeci de ani și aproape ucis într-un atac aerian în urmă cu 20 de ani, capacitatea lui Deif de a depăși armata israeliană în timp ce ucide soldați și civili deopotrivă i-a câștigat venerația grupării Hamas.
  • Analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv oameni care l-au cunoscut pe Deif, l-au descris ca fiind un bărbat tăcut, intens, neinteresat de rivalitățile interne ale facțiunilor palestiniene.

„În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, în lumina orgiei de ocupație și a negării de către aceasta a legilor și rezoluțiilor internaționale și în lumina sprijinului american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri”, a spus Deif, „pentru ca inamicul să înțeleagă că nu se mai poate delecta fără să fie tras la răspundere”.

Vocea auzită în videoclip, lansat în câteva ore după atacul de sâmbătă asupra Israelului, se pretindea a aparține lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupului militant palestinian Hamas și creierul incursiunii. Raidul în masă din primele ore de sâmbătă a ucis cel puțin 900 de oameni în Israel, a lăsat peste 2.000 de israelieni răniți și a dus campania de decenii a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal și imprevizibil.

Chiar și în timp ce mesajul său era difuzat, sute de luptători Hamas încălcau gardul de graniță dintre Fâșia Gaza blocată și teritoriul israelian, extinzându-se în sudul Israelului sub acoperirea a mii de rachete.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Hamas a marcat o lovitură fără precedent împotriva Israelului

În câteva ore, Hamas a marcat o primă lovitură fără precedent împotriva Israelului, luând zeci de ostatici – estimați duminică la aproximativ 100 – înapoi în plina sa enclavă de coastă. Canalele de socializare ale Hamas au lansat simultan videoclipuri care îi arată pe militanții săi trecând cu parapanta peste graniță și imagini înfiorătoare cu soldați morți și civili israelieni îngroziți, scrie Financial Times.

Pentru Deif, al cărui nume de război însemnând „oaspete”, este luat ca referință la practica luptătorilor Hamas. Vânat de Israel de zeci de ani și aproape ucis într-un atac aerian în urmă cu 20 de ani, care se pare că l-a lăsat într-un scaun cu rotile după ce și-a pierdut un braț și un picior, capacitatea lui Deif de a depăși armata israeliană în timp ce ucide soldați și civili deopotrivă i-a câștigat venerația grupării Hamas.

„Chiar înainte de aceasta, Deif era ca o personalitate sacră și foarte respectat atât în cadrul Hamas, cât și de către palestinieni”, a spus Mkhaimar Abusada, profesor de politică la Universitatea Al-Azhar din Gaza. Cea mai mare operațiune a sa împotriva Israelului l-a transformat acum într-o figură „ca un zeu pentru tineri”, a adăugat el.

Cel mai important factor pentru Hamas este numărul mare de ostatici transportați înapoi în Gaza. Israelul a predat peste 1.000 de prizonieri palestinieni pentru a elibera un singur soldat, Gilad Shalit, după cinci ani de captivitate de către Hamas în 2011.

„Hamas înțelege foarte bine că, atunci când vine vorba de ținerea prizonierilor israelieni, răbdarea este tot ce au nevoie”, a spus un diplomat regional care a ajutat la negocierea eliberării lui Shalit. „De-a lungul timpului, publicul israelian va crea presiune. Tot ce trebuie să facă Hamas este să aștepte.”

În interviuri, analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv oameni care l-au cunoscut pe Deif, l-au descris ca fiind un bărbat tăcut, intens, neinteresat de rivalitățile interne ale facțiunilor palestiniene. În schimb, au spus ei, el era hotărât cu privire la schimbarea naturii conflictului israeliano-arab și la utilizarea violenței ca mijloc de a-l realiza.

Un bărbat tăcut, neinteresat de rivalitățile interne

Ei au descris, de asemenea, un om a cărui capacitate de a evolua constant alături de realizările tehnologice ale armatei israeliene a fost ilustrată în timpul războiului feroce de 11 zile dintre gruparea militantă palestiniană și Israel în 2021.

Ca și în cazul altora din Hamas, Deif consideră Acordurile de la Oslo, care la sfârșitul anilor 1990 au susținut pe scurt promisiunea unui acord de pace negociat, ca pe o trădare a rezistenței sale și a obiectivului inițial de a înlocui Israelul cu un stat palestinian.

„Deif a încercat să declanșeze al doilea război de independență a Israelului”, a spus Eyal Rosen, un colonel din rezervele armatei israeliene care, într-un rol anterior, sa concentrat asupra Fâșiei Gaza. „Obiectivul principal este, treptat, distrugerea Israelului. Acesta este unul dintre primii pași – acesta este doar începutul.”

Deif, odinioară producător de bombe și arhitectul unui program de un deceniu pentru a săpa o rețea de tuneluri sub Gaza, s-a născut Mohammed Diab Ibrahim al-Masri în tabăra de refugiați Khan Younis în anii 1960, potrivit unui oficial israelian.

Numele lui, un mister

Se știe atât de puțin despre el, încât până și numele lui este un mister. Oamenii care l-au cunoscut în anii 1980 spun că și atunci se numea Deif, în timp ce alții spuneau că îl cunoșteau după numele său de naștere. Doar o fotografie granulată a lui există în domeniul public.

Gustul său pentru teatru s-a perfecționat la o trupă de actorie la care s-a alăturat în timp ce era la Universitatea Islamică din Gaza, un focar al ramurului egiptean al stilului de islam politic al Frăției Musulmane. Când Hamas s-a născut la sfârșitul anilor 1980, făurit în focul primei intifade, sau revoltă, împotriva ocupației Israelului, Deif avea peste 20 de ani.

În acea perioadă, Ghazi Hamad, acum membru al Biroului Politic al Hamas, a împărțit o celulă de închisoare cu Deif după ce au fost închiși de israelieni. „De la începutul vieții sale în Hamas, a fost concentrat pe calea militară”, a spus Hamad. „A fost foarte amabil”, își amintește el, „tot timpul un patriot care făcea mici desene care să ne facă să râdem”.

Se spune că Deif a studiat sub Yahya Ayyash, un producător de bombe cu porecla „inginer”, care a fost asasinat de Israel în 1996 cu un telefon mobil plin de explozibili. Deif a urcat în rândurile Brigăzilor Qassam, aripa militară a Hamas, iar oficialul israelian a spus că a fost implicat în crearea primelor rachete rudimentare. Arsenalul Hamas este acum de zeci de mii și au tras 3.500 doar sâmbătă.

Oficialul israelian a spus că Deif a căutat ținte cu impact puternic, cum ar fi coloniști și soldați în teritoriile ocupate, autobuze în Ierusalim și Tel Aviv. El a supravegheat, de asemenea, barajele de rachete care trimit israelienii în adăposturi anti-bombe la intervale regulate. „Această acțiune teroristă a pus capăt acestei practici pentru totdeauna”, a spus oficialul israelian al atacului de sâmbătă. „Acum nu va exista niciun armistițiu, ci doar răzbunare.”

Citește și: