• Jurnalist şi activist, Roman Protasevich a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori
  • El a părăsit Belarus în 2019 după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukashenko
  • Protasevich a fost reţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasevich era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi iar liderii mai multor state îi cer eliberarea. 

La 26 de ani, Roman Protasevich a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukashenko din Belarus. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Protasevich a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în 2019. A cerut azil în Lituania şi se întoarcea spre Vilnus după ce a fost câteva zile la Atena. Atunci a venit comanda direct de la Lukashenko.

Recomandări

MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL
CE S-A ÎNTÂMPLAT CU GRUPUL WAGNER?
MACRON NU MAI APARE PE AFIȘELE PARTIDULUI

Avionul a fost redirecţionat către Minsk.

„Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevich a început să tremure şi a spus: mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât” a dezvăluit un martor, conform unei publicaţii din Lituania.

Avionul a plecat după șapte ore spre Vilnus, fără Protasevich, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Protasevich ştia dinainte că ceva urmează să se întâmple. Le-a scris apropiaţilor pe reţelele de socializare.

„Mi se pare ca securiştii m-au pândit în aeroport. Şi au încercat sa filmeze documentele mele. În orice caz, e ceva suspect. Dar asta nu e sigur. În orice caz, e ceva suspect. Interesant este ca acel agent a fost în urma mea la controlul documentelor şi a plecat imediat ce i-a venit rândul. Şi pur şi simplu s-a întors şi a plecat la poartă. Şi nu ştiu de ce a încercat sa filmeze documentele mele când eu completam formularele. În plus, eu stăteam şi tăceam, iar el mi-a adresat o intrebare stupidă în rusă. Agentul avea vârstă medie, era slab şi chel. Era într-un tricou şi în nişte pantaloni de culoare deschisa. Avea un geamantan de piele”, scria Protasevich în mesaje.