Cine este Roman Protasevich, activistul pentru care Lukashenko a deturnat un avion cu peste 120 de oameni la bord

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasevich era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi iar liderii mai multor state îi cer eliberarea. 

La 26 de ani, Roman Protasevich a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukashenko din Belarus. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Protasevich a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în 2019. A cerut azil în Lituania şi se întoarcea spre Vilnus după ce a fost câteva zile la Atena. Atunci a venit comanda direct de la Lukashenko.

Avionul a fost redirecţionat către Minsk.

„Când a auzit anunţul pilotului de avion, Protasevich a început să tremure şi a spus: mi-a fost semnată sentinţa. Voi fi omorât” a dezvăluit un martor, conform unei publicaţii din Lituania.

Avionul a plecat după șapte ore spre Vilnus, fără Protasevich, iubita lui şi alţi 4 cetăţeni ruşi. Protasevich ştia dinainte că ceva urmează să se întâmple. Le-a scris apropiaţilor pe reţelele de socializare.

„Mi se pare ca securiştii m-au pândit în aeroport. Şi au încercat sa filmeze documentele mele. În orice caz, e ceva suspect. Dar asta nu e sigur. În orice caz, e ceva suspect. Interesant este ca acel agent a fost în urma mea la controlul documentelor şi a plecat imediat ce i-a venit rândul. Şi pur şi simplu s-a întors şi a plecat la poartă. Şi nu ştiu de ce a încercat sa filmeze documentele mele când eu completam formularele. În plus, eu stăteam şi tăceam, iar el mi-a adresat o intrebare stupidă în rusă. Agentul avea vârstă medie, era slab şi chel. Era într-un tricou şi în nişte pantaloni de culoare deschisa. Avea un geamantan de piele”, scria Protasevich în mesaje.  

Exit mobile version