• PNL și PSD au venit fiecare la masa negocierilor cu propria listă de metode prin care să aducă mai mulți bani la buget.
  • Adrian Negrescu, analist financiar, spune că aceste măsuri sunt doar o cosmetizare a bugetului de stat.
  • Aceste măsuri nu sunt decât niște mici artificii menite să ne dea impresia că statul este solidar cu sectorul privat, spune Adrian Negrescu.

Guvernul Ciolacu începe programul „Prima Curățenie”. PNL și PSD au venit fiecare la masa negocierilor cu
propria listă de metode prin care să aducă mai mulți bani la buget. Cu ce s-au pus de acord?
Un program de 10 măsuri: Reducerea numărului de secretari de stat și a funcțiilor de conducere, tăierea unor sporuri nejustificate și a voucherelor de vacanță pentru bugetarii care câștigă peste 10 mii de lei pe lună, achiziții la comun între instituții și localități și comasarea sau chiar desființarea unor instituții.

Adrian Negrescu, analist financiar, spune că aceste măsuri sunt doar o cosmetizare a bugetului de stat. 6 miliarde RON reprezintă aproape nimic în condițiile în care nu mai cheltuielile cu bunuri și servicii în primele cinci luni creșteau cu 15,4% la 30 de miliarde de lei.

„Suma este ridicolă raportat la dimensiunea deficitului bugetar. În mod normal, dacă ar fi trebuit să strângem cureaua trebuia să o facem la un nivel de 30-35 de miliarde de lei reduceri de cheltuieli ale statului. În rest, este doar o scamatorie bugetară pentru că ascunde, de fapt, marea problemă: faptul că vor crește taxele. Încă nu știm de când și cu cât.” 

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

„Cert este că am aflat, pe surse, că o creștere a TVA-ului este iminentă. Vor fi reduse pragurile pentru microîntreprinderi astfel încât vor plăti 3% pe cifra de afaceri în loc de 1%. Taxe mai mari înseamnă inflație mai mare în această toamnă, în România”, a spus Adrian Negrescu la Aleph News.

Adrian Negrescu spune că 6 miliarde de lei este o sumă de mică și nu poate fi luată în calcul ca o măsură de restructurare a bugetului de stat. „Trebuia să reducem deficitul bugetar cu măcar 20 de miliarde de lei, din cheltuielile statului. Aceste măsuri nu sunt decât niște mici artificii menite să ne dea impresia că statul este solidar cu sectorul privat. Sector privat care va fi lovit puternic de aceste creșteri de taxe pe care guvernul le pregătește.” 

Citește și